Mircea Geoana, presedintele PSD, a gasit mai multe motive pentru convocarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului: numirea unor noi sefi ai Serviciilor secrete, constituirea unei comisii pentru analizarea disparitiei lui Hayssam si stabilirea calendarului retragerii din Irak. "Este o ocazie foarte buna pentru a avea un punct de vedere al Parlamentului, al Guvernului, al CSAT si al presedintelui si sa luam o decizie pentru a nu mai continua aceasta goana dupa imagine pe care unii si altii o au", a explicat liderul PSD.
El a spus ca Romania se afla "in fata celei mai grave crize din sistemul de securitate nationala" si a adaugat ca prima obligatie a demnitarilor este sa clarifice toate circumstantele legate de disparitia lui Omar Hayssam, care a generat demisiile sefilor Serviciilor de informatii". Geoana a afirmat ca "este extrem de nebulos modul cum acesta a fost declarat bolnav pe moarte, cum justitia nu a luat masuri pentru interzicerea parasirii tarii si cum este posibil ca teroristul numarul unu sa poata sa scape de sub supravegherea unei armate de Servicii de informatii". El considera ca aceasta situatie este "foarte neclara" si impune constituirea imediata a unei comisii parlamentare de ancheta, PSD urmand sa faca demersurile necesare. Mai mult, social-democratul le-a cerut celorlalte formatiuni sa i se alature, pentru ca nu se poate lasa un asemenea eveniment "neelucidat pana la ultimul amanunt".
Mircea Geoana a mai spus ca este necesar ca presedintele Traian Basescu sa prezinte in Parlament Strategia de Securitate, in sesiunea extraordinara care va fi convocata. El a amintit ca Basescu avea obligatia ca in sase luni de la preluarea mandatului sa prezinte strategia. Astfel, Geoana l-a chemat pe seful statului la Parlament pentru a anunta pozitia sa fata de prezenta trupelor romane in strainatate si cat de pregatite sunt Serviciile de informatii romane pentru a face fata terorismului international. Mai mult, el i-a cerut lui Basescu sa lase jocurile politice cu Tariceanu si sa demaste "clanurile politizate" din institutiile care actioneaza in domeniul sigurantei nationale.