Congresul Partidului Social Democrat din 20 februarie va alege presedintele formatiunii, prim-vicepresedintele, secretarul general, dar si componenta Biroului Permanent National, a anuntat, luni, liderulPSD, Mircea Geoana, la finalul sedintei Comitetului Executiv National.
"Tema cea mai dezbatuta, care a provocat o ampla conversatie in jurul mesei comitetului nostru, a fost cea legata de Statutul partidului si de viitoarea formula de conducere. Dupa o dezbatere, in care au fost prezentate argumente pro si contra, si mai multe variante de modificare de Statut, prin votul CEXN, cu 24 de voturi ‘pentru‘ 12 ‘impotriva‘ si doua abtineri a fost aleasa varianta ca echipa de conducere a PSD sa fie aleasa pe o lista. O noua functie pe care o propunem sa fie creata este cea de prim-vicepresedinte", a precizat Geoana.
Presedintele PSD a afirmat ca o alta varianta supusa votului Comitetului a fost si aceea ca liderul formatiunii sa fie ales de Congres, iar toti ceilalti membrii ai conducerii formatiunii sa fie desemnati de Consiliu National, propunere care a intrunit 12 voturi "pentru" si restul "impotriva" sau abtineri. "Alte variante care au fost prezentate nu au mai fost supuse votului, in conditiile in care o zdobitoare majoritate a ales varianta pe care am evocat-o", a spus liderul PSD.
Geoana a mai spus ca s-a discutat si modul in care va fi organizat Congresul PSD din 20 februarie, precizand ca doreste ca toti candidatii la sefia PSD sa aiba parte de "conditii impecabile". "Am raspuns solicitarii pe care, de exemplu domnul Miron Mitrea, secretarul general al partidului in momentul Congresului 2006, le-a solicitat cu privire la modul de votare. Vor exista toate conditiile solicitate de candidati pentru a putea sa fie totul deasupra oricarei banuieli. Vreau, inca o data, sa infirm si sa descurajez orice forma de speculatii cu privire la acest subiect. Este un partid prea democratic si prea serios pentru a intra in astfel de jocuri", a declarat Geoana.
Liderul social-democrat a adaugat ca vineri dupa-amiaza va avea loc un nou CExN in care sa se definitiveze forma finala a Statutului PSD, inaintea votarii acestuia in Congres. Totodata, marti dimineata, va avea loc la sediul central al PSD sedintele comisiilor de modificare a Statutului si de pregatire a documentelor necessare congresului. "A fost o decizie grea, pentru ca sunt momente de preocupare la nivelul partidului. Vreau sa-i asigur pe toti membrii si simpatizantii PSD ca acest Congres ne va permite sa clarificam formula de conducere, si sa revenim la adevaratele probleme ale tarii. A fost si decizia mea, ca presedinte al partidului, sa terminam cat mai rapid cu putinta aceasta discutie in contradictoriu care, evident, trebuie sa fie curmata cat mai curand", a spus liderul PSD.
Geoana a mentionat ca nu s-a decis, deocamdata, la un candidat pentru functia de prim-vicepresedinte al PSD, precizand ca doreste mai intai sa vada care este decizia CExN cu privire la modul de alegere al echipei de conducere. Liderul PSD a mai anuntat ca joi, dupa orele 16.00, cand va expira durata posibilitatii depunerii candidaturilor, va anunta lista echipei care il va sustine si pe care el o promoveaza.