Rezultatele partiale ale scrutinului de duminica indica o victorie la limita a partidului de guvernamant in fata Aliantei PNL-PD. Acest lucru nu i-a impiedicat insa pe liderii PSD si pe cei ai Aliantei ca, inca de duminica seara, imediat dupa anuntarea rezultatelor sondajelor realizate la iesirea de la urne, sa vorbeasca despre formarea viitorului guvern.
Primul care a vorbit despre acest lucru a fost presedintele Senatului, fostul prim-ministru Nicolae Vacaroiu.
Vacaroiu a afirmat ca partidul sau nu va avea nevoie de PRM pentru a forma noul Cabinet. “Avand in vedere ca, cel putin deocamdata, pana vedem rezultatele finale, suntem in jur de 40 la suta, comparativ cu anul 2000 asta inseamna 46-47 la suta cu redistribuiri, iar cu UDMR este suficient“, a declarat el. De altfel, el le-a transmis celor care vor forma viitorul guvern sa faca “o echipa buna, o echipa tanara, in forta, bine pregatita, pentru ca integrarea in UE presupune o munca serioasa pentru a pregati economia pana in 2007 sa fie competitiva macar pentru 40-50 la suta din principalele componente ale ei“. Liderul PSD a mai precizat: “Mircea Geoana, indiscutabil, va fi premierul Romaniei, asa cum s-a stabilit si merita“.

Jocurile nu sunt facute

Prima reactie a liderului PD, Traian Basescu, a fost ca nici una dintre formatiunile participante la alegeri nu a obtinut majoritatea absoluta. “Nici un partid n-a obtinut 51 la suta, nici o formatiune n-a obtinut dreptul de a conduce Romania“, a fost mesajul candidatului Aliantei D.A.
Basescu a trecut apoi la amenintari voalate, vorbind despre posibilitatea ca el sa castige turul doi al prezidentialelor, iar, potrivit articolului 103 din Constitutie, el va fi cel care va stabili primul-ministru, la propunerea partidului sau coalitiei care castiga alegerile.
In paranteza fie spus, in interiorul PD se discutau duminica seara scenarii despre formarea unui eventual guvern al Aliantei, luandu-se in calcul UDMR, dar si celelalte minoritati reprezentate in Parlament.

Basescu nu-si pierde speranta

Articolul invocat de Basescu prevede urmatoarele: “(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.“
Prin urmare, din moment ce nici unul dintre partide nu a castigat majoritatea absoluta in Parlament, ar fi nevoie ca, prin negocieri cu alte grupuri parlamentare, sa se creeze o majoritate care sa se prezinte in fata presedintelui tarii cu un candidat de prim-ministru.
In aceste conditii, sperantele Opozitiei sunt ca Alianta sa obtina in Parlament o majoritate impreuna cu UDMR, iar Basescu sa castige turul doi. Din functia de sef al statului, Basescu ar putea respinge propunerea de premier venita de la PSD, pentru a o putea accepta pe cea a Aliantei, care ar forma astfel Guvernul, fara sa fie de fapt castigatoarea alegerilor.

Cheia viitorului Cabinet

Calculele pe care liderii PSD si cei ai PNL-PD le fac in privinta guvernarii nu sunt legate doar de celelalte doua partide care au trecut pragul parlamentar - PRM si UDMR. Daca in privinta primilor lucrurile sunt clare - nimeni nu-i doreste parteneri la guvernare -, in ceea ce priveste Uniunea atat Adrian Nastase, cat si Traian Basescu o iau in calcul pentru o alianta, chiar cu riscul ca mandatele uneia dintre ele insumate cu cele ale UDMR sa nu intruneasca jumatate plus unu din numarul parlamentarilor. Asta deoarece in Parlament mai exista o forta, care, din 1992 incoace, a sustinut constant partidul castigator al alegerilor. Este vorba despre grupul parlamentar al minoritatilor nationale, care in 2000 a votat pentru investitura Guvernului Nastase, la fel cum in 1996 a aprobat investitura Cabinetului Ciorbea. Spre deosebire de celelalte legislaturi, cand in Parlament acest grup avea maximum 18 deputati, acum el va avea 29, adica mai multi parlamentari la Camera decat au obtinut fiecare dintre PNL, PD si UDMR in anul 2000. Prin urmare, sprijinul lor este indispensabil oricarei investituri.

Negocieri la doua capete

Presedintele UDMR, Markó Béla, a mentionat ieri dimineata ca UDMR nu va participa la guvernare alaturi de PRM. “Cine se va alia cu PRM nu va avea posibilitatea de a se alia cu UDMR“, a spus raspicat liderul maghiarimii, potrivit caruia o formula de guvernare alaturi de PRM nu este viabila nici in mod direct, nici in mod indirect. Markó Béla a precizat ca Uniunea va negocia in aceste zile cu ambele poluri politice PSD+PUR si PNL-PD. “Fara UDMR nu se va face guvern!“, a mai spus Béla, aratand ca toate negocierile se vor baza pe programele de guvernare ale celor doua aliante si pe ofertele pe care cele doua formatiuni le vor face pentru comunitatea maghiara. “Este posibila o formula cu actualii guvernanti. Ne aducem aminte ca in cei patru ani de colaborare am inregistrat rezultate pozitive, importante, dar nu excludem o colaborare si cu celalalt pol politic“, a mai spus Markó Béla. Liderul UDMR a mai spus ca astazi se va reuni Consiliul Consultativ al UDMR, care, in urma rezultatelor obtinute de partidele romanesti, va decide care va fi cea mai oportuna alianta pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Markó Béla a multumit intelectualilor maghiari, organizatiilor de tineret si bisericilor maghiare care au sprijinit UDMR pentru a accede in Parlamentul de la Bucuresti.
Liderul Uniunii nu a scapat insa ocazia de a-i critica subtil pe cei care au incercat sa dezbine comunitatea maghiara. “Mi s-a dat sansa de a contribui la relansarea propriei noastre comunitati“, a spus Markó Béla, care considera ca votul de duminica este o intarire a programului UDMR.