Agerpres informeaza: Prim-vicepresedintele PDL, seful diplomatiei Teodor Baconschi, a declarat, marti, ca in cazul in care va candida la alegerile parlamentare de anul viitor nu va imparti in colegiu, atat el, cat si echipa sa de campanie, produse de genul ‘mititei, bere si galeti‘, el respingand, totodata, si criticile opozitiei fata de expresia sa ‘Romania care cerseste‘.
‘Eu, personal, nu am de gand sa distribui astfel de produse (...) Cred ca nici echipa, dar ma bazez pe inteligenta romanilor, pe faptul ca deja pot alege cu discernamantul necesar, inteleg care sunt fortele politice reformatoare care au demonstrat responsabilitate, care au gasit de bine, de rau, solutii pentru scoaterea Romaniei din criza economica si sunt convins ca deja romanii din clasa de mijloc nu mai accepta toate aceste iluzii populiste - dam bani, dar nu avem de unde, promitem si nu ne tinem de cuvant, cumparam la firul ierbii voturi si nu avem niciun fel de proiect - nici economic, nici social pentru Romania, dar ii anesteziem pe oameni cu promisiuni imposibile‘, a spus Baconschi la RFI.
De asemenea, el a subliniat ca nu regreta deloc folosirea sintagmei ‘Romania care cerseste‘ pentru care opozitia i-a solicitat din nou demisia.
‘Nu regret deloc. Este un elogiu adus efortului inteligent, muncii (...) Nu, nu e o impartire. Eu propun, pentru ca am aceasta sensibilitate crestin-democrata si mizez mult pe solidaritate, imi propun ca prin victoria dreptei, anul viitor, sa cream conditiile pentru ca si electoratul asistat care e o victima, de fapt, a demagogiei de stanga, sa iasa din aceasta stare prin reconversie profesionala, prin masuri active de integrare a lor pe piata muncii, prin generalizarea, pe baza noii Legi a educatiei, a formulelor de ucenicie si de scoli profesionale care sa pregateasca pe oricine pentru un plus de autonomie‘, a spus Baconschi, care a adaugat ca nu ii include in categoria ‘asistatilor‘ si pe pensionari, desi trebuie sa inceteze pensionarile ‘frauduloase‘ facute pe banda.
Intrebat daca, avand in vedere ca se situeaza in grupul reformatorilor din PDL, reuseste sa ‘empatizeze‘ cu oamenii, Baconschi a raspuns ca da, avand in vedere ca viziteaza din ce in ce mai mult in ultimile luni filialele democrat-liberale din teritoriu, iar oamenii au inceput si sa il recunoasca pe strada, desi nu e esential acest ‘criteriu vedetistic‘.
Prim-vicepresedintele democrat-liberal afirmase sambata, la Pitesti, ca PDL trebuie sa fie un partid de centru-dreapta, popular si sustinut ‘de Romania care lucreaza, nu de Romania care cerseste‘, pentru a avea succes in urmatoarele confruntari electorale.
Ulterior, intr-un comentariu postat luni pe blogul sau, el a afirmat ca Romania ‘care cerseste‘ nu reprezinta nicidecum 50% din populatie, ci e vorba de minoritatea care asteapta totul de la statul asistential, fiind inclusi si acei cetateni care sunt la cheremul mitei electorale si se lasa cumparati cu doi mici sau o galeata. El a adaugat ca in aceasta minoritate se numara si ‘cei care sed pana la brau in apa, la birt si asteapta sa le salveze bunurile statul, armata, pompierii... mereu altii, nu ei insisi‘.
‘Sunt, in fine, masele de manevra pauperizate ale stangii. Ei trebuie scosi din mizerie, desprinsi de asistenta, imunizati la mita electorala, dezvatati sa cerseasca mereu ajutorul statului, adica pana la urma al celor care platesc taxe si impozite‘, a argumentat Baconschi.
Prim-vicepresedintele democrat-liberal a tinut si sa sublinieze ca a muncit ‘pe branci, de la 19 ani‘, cand a avut primul sau job de corector la o editura. ‘Cred ca numai munca asidua a romanilor harnici ne va scoate la liman. Ne trebuie 20 de ani de munca serioasa pentru a sta realmente alaturi de statele UE dezvoltate‘, a mai afirmat el.