AGERPRES informeaza: Ministrul Ladislau Ritli admite varianta asumarii pe noua lege-cadru a sanatatii

Varianta asumarii de catre Guvern a noii legi-cadru a sanatatii este una "viu discutata" si posibila, a declarat marti ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, la finalul reuniunii de lucru asupra acestui proiect de lege pe care a avut-o la grupul PDL din Camera Deputatilor cu parlamentari ai Coalitiei membri ai comisiilor de specialitate.
Intrebat de presa daca procedura angajarii raspunderii Guvernului pe proiectul de lege-cadru a sanatatii este principala varianta luata in calcul, ministrul Sanatatii a raspuns ca "aceasta modalitate este foarte viu discutata si posibila". El a precizat insa ca va fi o decizie politica. "Nu este sarcina Ministerului Sanatatii. Este o decizie politica care se va lua mai departe", a declarat ministrul Sanatatii. El a spus ca inainte de a se formula forma finala a noii legi-cadru a sanatatii s-a dorit o consultare cu toti factorii politici si administrativi. "Intalnirea tocmai cu acest scop a fost facuta. Ne-am consultat cu membri ai comisiilor de specialitate din Parlament. Au fost niste observatii extrem de utile pentru noi. Politicienii au o viziune extrem de larga in problemele medico-sociale" , a apreciat Ladislau Ritli.
Despre observatiile formulate de parlamentarii Coalitiei, ministrul Sanatatii le-a mentionat pe cele legate de calendarul implementarii noii legi si riscurile ce pot aparea in cadrul acestui proces. Ritli nu a putut estima cand va ajunge legea in Parlament, dar a sustinut ca Ministerul Sanatatii isi doreste ca acest lucru sa se intample cat mai rapid. Referitor la o eventuala scadere a arieratelor din Sanatate dupa adoptarea legii, Ladislau Ritli a spus ca arieratele sunt mai mult la medicamente. "Numai dupa introducerea clawback-ului estimam ca in timp arieratele sa scada foarte mult, chiar la minim sau la zero. Nu neaparat aceasta lege, si aceasta lege contribuie, dar deja masurile pe politica medicamentului asteptam sa duca acest efect", a afirmat ministrul Sanatatii.
Ladislau Ritli a mai spus ca prin noul act normativ "incarcatura populatiei nu creste decat intr-o masura mica". "In masura in care pachetul de baza va avea anumite limitari. Pentru restul serviciilor medicale fiecare va trebui sa faca o asigurare medicala suplimentara, care nu este obligatorie, este voluntara. Alta incarcatura pentru populatie nu este. In rest, incercam sa oferim cat mai multa coerenta in asigurarea serviciilor", a precizat Ritli. Ministrul Sanatatii a adaugat ca, de asemenea, spitalele vor avea posibilitatea de organizare mult mai permisiva, in ideea de a oferi servicii de mai buna calitate si a avea personal mai bine retribuit. "Politica spitalului sa fie decisa de managerul spitalului, si nu in alta parte. Deci, o serie de mecanisme care astazi lipsesc din sistem, din pacate", a mai declarat Ladislau Ritli.