Ministrul de Finante spune ca nu este de acord cu majorarea pensiilor si cu celelalte modificari ale bugetului decise de comisiile parlamentare. "Nu sunt bani", le-a spus Vladescu parlamentarilor din comisiile de buget-finante.
Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, se pronunta impotriva majorarii cu 100 de lei a punctului de pensie si cu scaderea CAS, propuse miercuri de comisiile parlamentare si ameninta aproape direct cu demisia. "Nu poti sa stai sa fii ministrul Finantelor in conditiile in care bugetele sunt dezechilibrate prin legi care nu tin cont de realitatea economica. Noi nu ascundem banii. Daca am avea 2-3% din PIB in plus, am da bani la Sanatate, la Educatie", a declarat astazi Vladescu, in Parlament.
"Eu am fost din nefericire, adversarul majorarii pensiilor in 2007, din cauza riscurilor de sistem pe care le introducea. Din pacate, am avut dreptate. Daca Parlamentul va vota aceste modificari la buget, va fi nevoie de un alt ministru de Finante care sa le aplice. Eu nu sunt capabil sa aplic un alt buget", a spus acesta.
In fata comisiilor de buget-finante ale celor doua Camere, Vladescu si-a sustinut pledoaria din fata jurnalistilor: "Oricine judeca bugetul Romaniei trebuie sa plece de la aceasta cifra: 30% venituri efective. Astia sunt banii pe care ii impartim. Noi nu avem 35% cqt are Bulgaria. Din pacate acest 5% noi nu il colectam. Nu avem cum. Rugamintea mea este sa incepeti sa reflectati care ar fi cel mai biun sistem de taxe si impozite pentru Romania in contextul a 10-15-20 de ani. Statele mari isi gandesc strategia pe termen lung. In ciuda unei doze de optimism pentru 2010, cu o crestere economica de mai mult de 1%, asa cum fiecare a vazut, din pacate pentru fiecare nevoie cu care veniti dumneavoastra, resursele sunt extrem de limitate.
Astazi sunt nevoit sa spun: Nu avem bani", a subliniat Vladescu.
Ministrul de Finante a recunoscut ca 4% din PIB pentru investitii este extrem de putin: "Aici vad cea mai mare slabiciune a bugetului in momentul de fata. Ca sa investim pentru toate ministerele ar trebui sa avem un deficit de 10%, ceea ce este inacceptabil. Nu putem trai cu un deficit de 6-7%. Nu avem nici macar un deficit care sa ne permita sa varuim casa".
Numirea lui Vladescu in fruntea Finantelor Guvernului Boc a fost o surpriza luna trecuta. Acesta a mai fost ministru in Guvernul Tariceanu si nu este membrul niciunui partid.