Democratii au decis sa-si axeze activitatea din Executiv pe domeniile infrastructurii si administratiei, cei doi ministri care coordoneaza aceste zone stabilindu-si prioritatile in cadrul conducerii PD.
Biroul Permanent National al PD a avut ieri pe ordinea de zi o dezbatere privind prioritatile partidului pe anul urmator. Presedintele formatiunii, Emil Boc, a declarat ca, in unanimitate, conducerea democrata a stabilit doua teme majore - infrastructura si administratia publica locala.
Ministrul Transportului, Gheorghe Dobre, a asigurat ca si in 2006 vor continua demersurile de obtinere de finantari in domeniul infrastructurii, urmand a fi semnate credite in valoare de aproape doua miliarde de euro. In plus, el a precizat ca negocierile cu Bechtel sunt inca in desfasurare, iar lucrarea va continua, in functie de rezultatul lor, si pe parcursul anului urmator.
Dobre a promis ca in prima decada din ianuarie 2006 va prezenta o strategie de dezvoltare pentru infrastructura rutiera si feroviara. In completarea ministrului democrat, liderul PD, Emil Boc, a adaugat ca se va pune accent si pe dezvoltarea infrastructurii din domeniul mediului, precum si al educatiei.

Reforma in administratia publica locala

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ieri ca a finalizat pachetul de legi privind reforma in administratia publica locala. Din acest pachet, doar legea prefectului va fi promovata prin ordonanta de urgenta, in sedinta de miercuri a Executivului, intrucat termenul de aplicare asumat de Guvern pentru aceasta initiativa este 1 ianuarie 2006.
Celelalte proiecte din pachet vor fi inaintate Executivului si vor trece prin Parlament, probabil in procedura de urgenta. Ministrul Vasile Blaga si-a exprimat convingerea ca initiativele guvernamentale nu vor fi modificate pe fond de catre senatori si deputati deoarece ele au fost definitivate in urma dezbaterilor cu toate forurile interesate.
De asemenea, ministrul democrat a anuntat ca are in stadiul final de pregatire si un proiect de lege referitor la infiintarea politiei locale, care prevede detasarea de oameni din cadrul MAI in subordinea primariilor. Desi si-a pregatit prioritatile pe 2006, PD a renuntat sa mai faca vreo evaluare a ministrilor sai pe anul curs, actiune anuntata pentru aceasta luna, cu ocazia intrunirii Colegiului Director, care insa s-a amanat pentru ianuarie 2006.