Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a informat ieri ca este in curs de reorganizare, potrivit HG nr. 659/29 iunie 2009. Hotararea respectiva a fost aprobata de guvern la sfarsitul lunii mai si a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 iunie. "Am initiat, in urma cu mai multe saptamani, reorganizarea, axata pe trei vectori. In primul rand, am redus schema prin eliminarea din organigrama a 60 de posturi, directionate catre CSM, pentru a fi redistribuite catre instante si Parchete, unde exista deficit de personal. In al doilea rand, prin simplificare, prin desfiintarea tuturor posturilor de director adjunct si eliminarea suprapunerii functiilor de conducere, de exemplu, sef serviciu - director adjunct - director. In al treilea rand, activitatile vor fi grupate pe piloni institutionali, dupa model european. Aceste masuri vor optimiza fluxurile administrative si vor elimina costurile inutile", a declarat ministrul Catalin Predoiu.
MJLC sustine ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a HG privind reorganizarea, respectiv pana la inceputul lunii octombrie, se va face o evaluare a capacitatii administrative si profesionale a personalului ministerului si, daca este cazul, vor fi inaintate guvernului propuneri pentru a doua reorganizare a ministerului.
Tot in termen de 90 de zile va fi facuta o noua analiza privind evolutia situatiei in domeniul cetateniei si, daca este cazul, va fi propus executivului un plan de masuri care sa permita optimizarea modului in care se primesc si se analizeaza cererile de acordare sau redobandire a cetateniei romane. MJLC anunta ca sunt in curs de evaluare si detasarile care mai exista in minister, costul lor curent fiind de aproximativ 500.000 de euro pe an.