Presedintele UDMR, Markó Béla, si-a anuntat intentia de a renunta la postul de vicepremier la inceputul lui iunie. Markó Béla a declarat ca s-a consultat pe aceasta tema cu liderii din teritoriu. Potrivit afirmatiilor sale, majoritatea presedintilor teritoriali ai Uniunii cu care s-a intalnit nu s-au bucurat de intentia sa de a parasi functia de vicepremier.
Liderul UDMR a sustinut ca face acest gest pentru a avea mai mult timp pe care sa-l aloce restabilirii comunicarii cu segmente ale comunitatii maghiare printre care si Biserica. In acest context, liderul maghiar a spus ca nu exclude discutiile cu episcopul reformat Tökés László, cu care recunoaste ca a purtat un dialog in toata aceasta perioada, insa nu pe teme politice. Liderul maghiar a adaugat ca, dupa referendum, presedintii nu au cerut demisia conducerii UDMR, dar ca au fost critici ale unora, pe care le considera normale. Seful Uniunii a aratat ca "speculatii vizavi de scindari in UDMR exista de 17 ani, dar pana acum nu s-au adeverit".
Markó Béla s-a aratat reticent in legatura cu o adoptare in termen scurt a proiectului de lege privind statutul minoritatilor, de catre Parlament. "Legea statutului minoritatilor e o mare doleanta a noastra. Decizia e in mana Parlamentului. E tragicomic cum au reusit colegii din Parlament sa tergiverseze adoptarea. Sunt putine sanse sa reusim", a spus Markó Béla.
UDMR va discuta la Cotroceni despre legea lustratiei, pe care o vrea cat mai clara si cat mai ferma. "Noi suntem de acord si ar fi intr-adevar urgenta adoptarea. Sa punem punct discutiilor interminabile. Intreaga clasa politica are nevoie de rezolvarea acestei probleme, desi e putin tarziu", a spus Markó Béla, adaugand ca UDMR sustine o lege a lustratiei "cat mai ferma, cat mai clara, cat mai dura". El a spus ca Uniunea si-a rezolvat aceasta problema in anii '90 si si-a asumat punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara. (C.C.)