Presedintele UDMR Marko Bela sustine ca maghiarii din Romania trebuie sa ceara autonomia Tinutului Secuiesc, iar felul in care se va rezolva problema Kosovo va constitui un precedent nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci pentru toate minoritatile. "Teritoriul locuit de maghiarii din Romania se afla in centrul tarii si trebuie sa cerem autonomia acestuia, nici nu se pune problema sciziunii. Kosovo va crea un precedent si pentru Tinutul Secuiesc, dar si pentru celelalte minoritati din Europa. In campania electorala trebuie sa spunem raspicat ce vrem in urmatorii patru ani, ce ne asumam pentru viitor: descentralizarea in administratia publica locala, reprezentare la guvernare si autonomie locala si teritoriala", a spus Marko Bela.
Potrivit acestuia, pentru realizarea acestor deziderate este nevoie de un patrotism local puternic pentru a face cat mai multe pentru secuime.
Presedintele UDMR a mai afirmat, in acest sens, ca este nemultumit de lipsa de colaborare dintre judetele Covasna, Harghita si Mures, dar mai ales de scindarile din cadrul comunitatii maghiare, care au culminat cu aparitia Partidului Civic Maghiar (PCM) ca o alternativa la reprezentativitatea comunitatii maghiare.
Afirmatiile presedintelui UDMR au fost intarite si de seful organizatiei teritoriale Ciuc a Uniunii, Borboly Csaba, candidatul desemnat pentru presedintia Consiliului Judetean Harghita.