Liderii Coalitiei vor incerca astazi sa rezolve litigiile aparute in sanul ei. Liderul UDMR, Marko Bela, crede ca actuala situatie din cadrul Coalitiei guvernamentale ii aminteste de guvernarea 1996-2000.

Tensiunile si modul in care functioneaza actuala Coalitie sunt vazute diferit de liderii partidelor din arcul guvernamental. Marko Bela, presedintele UDMR, nu se sfieste chiar sa spuna ca actuala situatie din cadrul Coalitiei guvernamentale ii aminteste de guvernarea 1996-2000. Marko Bela a declarat sambata ca este nevoit sa-si aminteasca de acea perioada din cauza atitudinilor existente intre cele patru partide ale Coalitiei aflate la putere. Cu exceptia conservatorilor, celelalte trei partide au participat direct la guvernarea 1996-2000.
a€žNu as vrea sa se repete greselile de atunci. Nu am amenintat cu iesirea din Coalitie, nu ca aceste atitudini nu ar periclita Coalitia, ci pentru ca eu as vrea sa impun nu o scindare, ci o mai buna functionare a coalitieia€œ, a afirmat Markó Béla. El a reamintit ca eficienta fostei coalitii din perioada 1996-2000, din care a facut parte si UDMR, a fost mult scazuta din cauza a€žcerturilor si diferitelor litigiia€œ.
Totusi, liderul UDMR considera indreptatite nemultumirile premierului Calin Popescu-Tariceanu privind votul negativ al majoritatii din Parlament asupra bugetului Educatiei, dar nu este de acord cu afirmatiile acestuia conform carora membrii PNL s-ar putea satura de acest comportament. a€žDomnul Tariceanu are dreptate. Coalitia trebuie sa actioneze solidar. ßi eu sunt suparat ca s-a votat in comisia de invatamant asa cum s-a votat si sunt suparat si pe colegii mei din UDMR. Prin actiuni partizane nu se rezolva nimic intr-o coalitiea€œ, a declarat sambata liderul Uniunii.

PC contra UDMR

Desi se declara impotriva actiunilor partizane, UDMR se afla el insusi in litigiu cu Partidul Conservator (PC). Markó Béla doreste ca Statutul minoritatilor sa fie discutat in regim de urgenta de Camera Deputatilor, in conditiile in care Comisia Europeana s-a referit la problema legii in ultimul raport de tara.
Motiv pentru care, intr-un comunicat remis ieri publicitatii, PC sustine ca respinge orice fel de amenintare sau forma de presiune din partea UDMR pe tema legii privind Statutul minoritatilor nationale si reafirma ca va vota conditionat aceasta lege. a€žÃ§n spiritul stabilitatii politice pentru care a intrat la guvernare, Partidul Conservator doreste sa decida, impreuna cu toti partenerii de coalitie in cadrul Consiliului National de Coordonare de luni, 31 octombrie, asupra unui calendar parlamentar de rezolvare a tuturor acestor subiectea€œ, se mai spune in comunicat.

Boc nu vede disensiuni

Liderul democrat Emil Boc sustine ca nu este nici un fel de relatie tensionata intre PD si PNL. a€žÃ§n acest moment, Coalitia are un punct de vedere unitar cu privire la problemele mari cu care ne confruntam in Guvern si in Parlament. Din punctul meu de vedere, a fost o greseala enorma dezbaterea bugetului Educatiei in comisiile pentru invatamant ale celor doua Camere ale Parlamentului inainte ca acordul politic cu privire la suplimentarea bugetului Educatiei sa-si produca roadele. Din nefericire, discutiile au avut loc inaintea€œ, a spus Boc. Presedintele PD a precizat ca interpreteaza acest aspect ca un incident de procedura si de comunicare, si nu ca un element de divergenta intre partenerii Coalitiei de guvernamant.