Markó Béla a fost reconfirmat in functia de presedinte UDMR pentru urmatorii 4 ani, cu o majoritate covarsitoare de voturi. 436 de delegati i-au acordat girul pentru un nou mandat parlamentarului UDMR si doar 42 de participanti la Congres s-au exprimat impotriva sa. Imediat dupa anuntarea rezultatelor, Markó Béla a tinut un discurs in care si-a reexprimat optiunea in favoarea necesitatii unitatii Uniunii, care sa fie pastrata concomitent cu posibilitatea exprimarii opiniilor de buna credinta.
"Nu voi uita de unde am plecat si ca am fost impreuna in 1989 intr-o maniera in care poate ca niciodata n-am fost noi, maghiarii din Transilvania. Acea unitate trebuie sa ne reprezinte mai departe", a spus Markó Béla. In viziunea liderului UDMR, prioritatea Uniunii pentru anul in curs trebuie sa fie competitivitatea, care sa asigure integrarea reala in UE. "Miza ar fi dezvoltarea infrastructurala, anularea unui dezavantaj acumulat timp de multi ani", a precizat Markó. Ideea drepturilor individuale ale comunitatii maghiare a fost, de asemenea, reluata, liderul mentionand ca s-au realizat pana in prezent mai multe obiective, urmatoarea etapa fiind obtinerea drepturile colective.

Autonomia teritoriala, un obiectiv realizabil

In discursul sau, liderul UDMR a abordat si problema autonomiei, in diferitele ei forme, la care se poate ajunge in mod firesc si treptat, "prin descentralizarea administratiei si prin atributii date administratiei locale". In privinta formei de autonomie teritoriala, Markó s-a declarat optimist, sustinand ca acest obiectiv va fi atins in cativa ani "Incet-incet, se accepta ca diferitele zone trebuie sa-si impuna specificul", a precizat liderul UDMR. Markó a mai spus ca "autonomia nu mai trebuie sa reprezinte un subiect tabu in Romania". "Exista forme de autonomie care sunt acceptate, cum este cea locala, care inseamna ca autoritatile sa poata decide singure in anumite probleme (...) In cazul comunitatilor etnice, vorbim de libertatea de a decide in legatura cu problemele care privesc acele comunitati, de autonomie in domeniul cultural si educational", a spus liderul maghiar. In schimb, adoptarea legii statutului minoritatilor nationale va fi amanata si in perioada imediat urmatoare, a sustinut Markó.
Liderul UDMR a explicat aceasta amanare prin contextul actual politic, in care nu exista o majoritate parlamentara bine definita. "Competitia cred ca e un lucru important, dar as vrea o competitie in cadrul UDMR, nu intre UDMR si alte formatiuni. Maghiarii din Romania trebuie sa fie uniti din punct de vedere politic, pentru ca trebuie sa reusim sa avem o pozitie comuna, sa avem o singura voce", a mentionat Markó.