Actuala legislatie in domeniul sistemului de pensii private are neajunsuri, sustine senatorul Marius Marinescu. In primul rand, sustine acesta, pensiile private nu sunt garantate de catre stat si nu exista sanctiuni pentru cei care pierd banii contribuabililor.
Potrivit lui Marinescu, "daca un administrator de fond de pensii private fuge cu banii contribuabililor, acesta poate fi sanctionat cu o amenda simbolica de la 10.000 la 50.000 RON, si atat". Marius Marinescu a declarat marti ca, impreuna cu senatorul PSD Ion Iliescu si cu parlamentarii PC, a depus la Senat doua initiative legislative de modificare a legii pensiilor private. Exclus din PD cu o luna in urma si recent intrat in PC, Marinescu apreciind ca "actualul sistem de pensii private este o escrocherie cu iz pedist". Initiatorii doresc introducerea in legislatia pensiilor private si a obligativitatii ca toti actionarii unui fond privat de pensii sa-si dezvaluie identitatea in fata participantilor si ca acestia sa nu fi facut parte din conducerea unei societati comerciale sau financiare care si-a incetat activitatea si nu si-a respectat obligatiile catre terti sau a dat faliment. Marius Marinescu a criticat si Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, aflata in subordinea Parlamentului, aratand ca are "totala neincredere in aceasta comisie".
El a spus ca, desi legea interzice ca din CSSPP sa faca parte persoane care au condus institutii care au dat faliment, in aceasta comisie se afla Vlad Soare, fost presedinte Bancorex, fost presedinte Gelsor, "un apropiat al PD", iar presedintele comisiei este Mircea Oancea, fost membru PD Teleorman. Initiativele legislative anuntate de Marinescu prevad si sanctiuni pentru cazul membrilor comisiei care au facut parte din societati financiare care au dat faliment si interzic acestor persoane sa faca parte din partide politice.