Senatorul PD Marius Marinescu a depus la Senat o propunere legislativa ce vizeaza modificarea legii referitoare la organizarea si functionarea Curtii de Conturi. Amendamentul propus de senator instituie posibilitatea Comisiilor parlamentare de Buget si finante de a controla legalitatea activitatii institutiilor statului.
Actuala lege stipuleaza doar posibilitatea audierii ministrilor de catre comisii, cu privire la abuzuri sau acte de coruptie, insa parghiile legale nu permit si verificarea veridicitatii afirmatiilor, decat la sesizarea plenurilor celor doua Camere. Ca exemplu, senatorul a precizat ca, in calitatea de vicepresedinte al comisiei pentru cercetarea abuzurilor, a sesizat AVAS pentru a intra in posesia listei de demnitari care au datorii nereturnate la Bancorex, insa neexistand o parghie legala, solicitarea sa a fost refuzata.
In urma introducerii acestui amendament, orice cetatean va putea sesiza comisia in privinta unei suspiciuni de coruptie sau abuz din partea unui demnitar, iar comisia va solicita Curtii de Conturi un control asupra sesizarii respective. (D.N.)