Membrii PN¥CD si-au ales ieri noua conducere in cadrul unui Congres extraordinar la care au participat ca invitati premierul Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedintii PNL Crin Antonescu si Ludovic Orban, ministrul Apararii, democratul Sorin Frunzaverde, si fostul sef al statului Emil Constantinescu. Noul presedinte al partidului este Marian Milut, ales inca din primul tur cu 522 de voturi. Contracandidatii sai, ßerban Radulescu si Ioan Avram Muresan, au obtinut 194, respectiv 110 voturi. Din echipa lui Milut mai fac parte Aurelian Pavelescu - prim-vicepresedinte si Gheorghe Ciuhandu - presedinte al Consiliului National de Coordonare.
Initial, conducerea partidului a respins candidatura fostului ministru Ioan Avram Muresan, insa acesta a contestat decizia, iar Comitetul National de Conducere (CNC) a decis sambata sa fie acceptat. Candidatii la sefia partidului au fost alesi pe baza motiunilor pe care le-au prezentat.
Odata cu alegerea noului presedinte al partidului, au fost alesi automat si ceilalti membri ai conducerii partidului propusi de acesta. ßi fostul lider taranist Victor Ciorbea intentiona sa sus-tina la Congres o asa-numita "motiune antimotiuni", prin care propunea trecerea la votul uninominal in partid chiar de la Congresul de ieri. Motiunea lui Ciorbea a fost respinsa insa.
Membrii PN¥CD au admis, in schimb, o rezolutie potrivit careia trebuie initiat un nou congres al partidului, in termen de 6 luni, dupa alegerile europarlamentare, pentru a se initia votul uninominal la presedintia formatiunii.

Motiune cu huiduieli si fluieraturi

Dupa ce Congresul a respins prin vot propunerea lui Ciorbea, un participant s-a ridicat si s-a dus la tribuna, unde a incercat sa ia cuvantul. El nu a cedat nici rugamintilor lui Gheorghe Ciuhandu, care i-a precizat ca deja ordinea de zi s-a votat. ¥aranistul respectiv nu s-a dat batut si, dupa primele cuvinte pe care le-a spus, oamenii din sala au izbucnit in huiduieli si fluieraturi.
Cum vacarmul parea ca nu se termina, "intrusul" si-a abandonat intentia si a plecat de la tribuna. Sala parea a se fi linistit, cand, in locul celui care doar ce parasise microfonul, a venit un altul. "La fel ati bagat pumnul in gura si la Congresul din 2005 celor care au fost impotriva schimbarii numelui partidului. Nu ati mai adus gealatii acum", a spus el.
Fluieraturile, huiduielile si aplauzele ironice au reinceput, asa ca si cel de-al doilea vorbitor neinvitat a parasit tribuna, iar lucrarile Congresului si-au reluat cursul normal.

"Nu am putut avea discutii serioase cu PD"

"Pana in prezent, nu am putut avea discutii serioase cu PD", a anuntat Gheorghe Ciuhandu in cadrul Congresului PN¥CD. Fostul lider al taranistilor a precizat ca reprezentantii PN¥CD s-au intalnit de mai multe ori cu liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu si cu presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. "In momentul de fata, nu exista nicio colaborare practica cu PNL", a spus Ciuhandu. El a comple-tat insa ca sunt necesare "dis-cutii politice serioase" intre PN¥CD si PNL, intr-un viitor "cat mai apropiat". Potrivit lui Ciuhandu, "discutiile" dintre taranisti si liberali trebuie sa aiba loc pentru a se crea o contrapondere la polul format din diferitele partide provenite din FSN. El a mai spus ca PN¥CD asteapta de la Actiunea Populara condusa de Emil Constantinescu o posibila colaborare in perspectiva alegerilor locale din 2008.