Partidul Comunistilor (PCRM) nu il va sustine pe Marian Lupu la presedintie, a declarat unul dintre liderii formatiunii, Vladimir Turcan, pentru cotidianul rus Kommersant.
"Dupa ce vor alege organele de conducere ale Parlamentului, opozitia de la Chisinau trebuie sa isi indrepte atentia spre negocieri cu Partidul Comunistilor", afirma Kommersant in editia de luni.
Comunistii nu vor "vota pentru un candidat la presedintie care, in primul rand, este tradator, iar in al doilea rand, care va fi de acord cu o politica nationalista radicala", a spus Turcan, referindu-se la Lupu, fost membru PCRM, actual presedinte al Partidul Democrat (PDM).
In cazul in care Lupu va ajunge presedinte, "PCRM a anuntat ca se va retrage intr-o opozitie dura, ceea ce tinand cont de criza economica, l-ar putea avantaja in lupta politica", conchide Kommersant.
Presedintele PDM Marian Lupu ar putea fi viitorul sef de stat, presedintia Parlamentului urmand sa revina sefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar Guvernul - Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Alta varianta, pe care Jurnal de Chisinau afirma ca o are de la "surse demne de incredere" este urmatoarea: Marian Lupu - presedinte al republicii, Vlad Filat - presedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu - vicepresedinte al Parlamentului si Serafim Urechean - prim-ministru.
Liderii AIE se arata siguri ca noul sef de stat va fi votat si ca nu se va ajunge la o noua criza.
Asta, in mare parte si datorita faptului ca Partidul Comunistilor ar fi puternic dezavantajat, in eventualitatea unor noi alegeri, pe fodul agravarii crizei economice si ar putea pierde o buna parte din mandatele pe care le detine in prezent.