CorectNews : De trei ori in ofsaid. Intr-un timp record! (Autor : Sorin Rosca Stanescu)

PDL a fost prins pe picior gresit. Si nu o data, ci de trei ori. Iar USL a preluat, in mod categoric, initiativa. Poate pentru prima data. Si fapt semnificativ, Presedintele Traian Basescu pare a fi buimac. Ca si cand miscarile USL l-ar fi lasat groggy. De aici, probabil, insistenta aparitiilor sale publice, prin care incearca, venind cu cele mai nastrusnice teme, sa schimbe agenda publica. Si sa ajute, astfel, PDL sa intre din nou in posesia mingii.
Domnului Radu Berceanu i se pot reprosa, si chiar i se reproseaza, extrem de multe lucruri. Atat de catre adversari, cat si de catre partenerii politici. Dar niciodata el nu a fost atacat pentru lipsa de experienta, de inteligenta, de fantezie si de abilitate politica. Si pe buna dreptate. In ultima sa aparitie publica, Radu Berceanu semnaleaza lucruri grave. Si cat se poate de adevarate. Legate de partidul din care face parte, inca de pe vremea FSN. A sesizat doua dintre cele trei situatii de ofsaid, la care ma voi referi si eu. In primul rand, el observa faptul ca, in alegeri, cu atat mai mult cu cat va avea loc un singur tur de scrutin, avantajul unei aliante, cum este USL, este incontestabil. In timp ce USL va merge cu un singur candidat - sunt posibile dar nu inca si certe cateva exceptii - pentru functiile de presedinti de consilii judetene, primari si consilieri, actuala putere va defila cu mai multi candidati. Unii ai PDL, altii ai UNPR si altii ai UDMR. Ceea ce inseamna un urias handicap pentru partidul de guvernamant. Din simplul motiv ca energiile si respectiv sansele sunt disipate. PDL va trage imprastiat in tinta electorala, in timp ce USL va putea folosi luneta.
Si aceasta situatie este creata, desi initial PDL se pozitionase ca initiator al unei aliante electorale. Pe care apoi, din motive misterioase si, cu certitudine, sinucigase, a refuzat-o. In mod public si oficial. A doua situatie de ofsaid este cea legata de simultaneitatea alegerilor. Cine a clamat, cu o forta neobisnuita, necesitatea cuplarii localelor cu parlamentarele? USL nici vorba. PDL este initiatorul. Cine a insistat vehement in sensul intarzierii antidemocratice a localelor? Tot PDL. Si acum cine se sperie de consecinte posibile ale unui asemenea demers? Iarasi PDL. Iar Presedintele Traian Basescu, la indicatia caruia a fost preconizat acest proiect, se indoieste public de vizibilitatea comasarii alegerilor. Si pentru a nu ramane total cu garda jos, domnul Traian Basescu spune ca ratiunea comasarii nu exista, decat in conditiile in care poate fi reorganizata Romania sub forma mult discutatelor voievodate. Un alt proiect avortat, la scurt timp dupa conceperea lui la Cotroceni.
Nu includ, in cele trei situatii de ofsaid, marea balbaiala legata de invitarea Regelui Mihai in plenul Parlamentului. Pentru ca, in acest caz, chiar daca Tariceanu a jucat bine aceasta carte, nu iscusinta sau prostia politica conteaza cel mai mult, ci bunul simt, care, in ultima instanta, a prevalat in fata nesimtirii.
Al treilea ofsaid este scandalul Schengen. Acest urias esec nu mai poate fi pus, indiferent ce ar face puterea, nici pe seama lui Adrian Nastase si nici pe seama Guvernului Tariceanu. A trecut prea mult timp de cand Romania nu avanseaza la acest capitol si este ceva vreme de cand, gratie guvernarii Boc si prestatiei Presedintelui Traian Basescu, suntem izolati ca o conserva de catre celelalte state ale Uniunii Europene. Este cu neputinta sa invinuim Olanda ori Finlanda ori oricare alt stat pentru faptul ca noi continuam sa avem granite cu Europa. Pentru acest urias esec, puterea va trebui sa dea socoteala. Iar opozitia are datoria sa ceara public explicatii.

P.S. Nu m-as mira sa avem, totusi, alegeri la primavara. Pentru PDL functioneaza acum deviza "cu cat mai repede, cu atat mai bine".