Constantin Gheorghe publica pe blogul cu motto-ul "Constiinta unui liberal de stanga", un articol intitulat "Ostilitatea rusilor", pe care il puteti citi in continuare.
'Daca va tin nervii, cititi voi interviul lui basescu, acordat "Romaniei Libere". Oricum nu spune nimic nou, ci doar isi recicleaza obsesiile si cliseele. Obsesiile lui sunt cu rusii. Si cu mogulii, separat sau impreuna cu rusii, care, nu-i asa, doresc raul tarisoarei noastre. Daca insa niste oligarhi rusi se incuscresc cu aia din gasca lui, nu se pune. nu-s rusi decat in pasaport. Daca mai sunt prosti care-l cred, treaba lor!
E un pasaj in interviu, pe care vreau totusi sa-l discut putin. Jurnalistul intreaba:

• "De ce Romania nu are incredere in Moscova?
• T.B.: Pentru ca nu ne simtim deloc confortabil cu trupe ale Federatiei Ruse langa granita noastra, in Transnistria. Nu ne simtim deloc confortabil ca Federatia Rusa a tinut sa-si prelungeasca acordul de stationare a flotei de la Sevastopol pana in 2042. Daca Rusia priveste cu atat drag la statele din Regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flota intr-o mare atat de mica?"

Ia sa vedem noi cum e cu rusii de la granitele noastre, si cu flota aia ruseasca atat de mare pentru o mare atat de mica. Primo: in Transnistria mai sunt circa 700 pana la 800 de soldati rusi din fortele de mentinere a pacii. Nu au armament greu, tancuri si nici aviatie. Sunt rupti de grosul trupelor rusesti, de care ii desparte o tara, Ucraina. Ce amenintare sunt aia pentru noi, tara membra a NATO?
Flota rusa. Ia sa vedem noi cat e de mare. Inainte de asta: Sevastopolul este de drept al rusilor. Hrusciov l-a dat ucrainienilor. Si orice tara care are iesire la Marea Neagra are dreptul la o flota care sa-i permita sa-si apere tarmurile si rutele comerciale. Punct. Deci, cum ziceam, flota Rusiei la Marea Neagra.
• Una bucata crucisator din clasa Slava
• Una bucata crucisator din clasa Kara.
• Una bucata distrugator din clasa Kashin.
• Doua fregate din clasa Burevestnik.
• Un submarin din clasa Kilo.
Uau! Flota, tata! Cinci copai ruginite si-un submarin astmatic! Pai, sa vedem ce au turcii, spre pilda. Uite aici morman de submarine si de fregate! Ia puneti-le pe ale noastre, pe ale bulgarilor, si mai ales tineti cont de faptul ca scutul anti-racheta american aduce in Marea Neagra patru crucisatoare din clasa Ticonderoga, dotate cu sistemul Aegis.
Sa pomenim si de soldatii americani din baza de la Kogalniceanu, care pot ajunge pana la 6500, echipati cu toate cele, plus cati vor mai veni cu sistemul Patriot. Si cine-i agresiv in Marea Neagra? Evident, rusii!
Mai trebuie sa spun de ce ne sunt ostili rusii?'
Fotografiile navelor din flota rusa din Marea Neagra le puteti vedea pe blogul lui Constantin Gheorghe, Constiinta unui liberal de stanga:
http://constantingheorghe.blogspot.com/