Dupa numaratoarea voturilor celor 1.526 de delegati prezenti la lucrarile Congresului PSD, noul presedinte al fostului partid de guvernamant este Mircea Geoana. Acesta a obtinut 964 de voturi, fata de doar 530 ale lui Ion Iliescu. De acum, presedintele executiv al PSD este Adrian Nastase, care l-a surclasat pe Sorin Oprescu cu 1.018 voturi la 433. Apoi, Miron Mitrea a devenit secretarul executiv al partidului, obtinand 576 de voturi, fata de 469 ale lui Victor Ponta si 388 ale Ecaterinei Andronescu. Vicepresedintii alesi, in urma numarului de voturi, sunt: Ioan Rus - 1.032 voturi, Titus Corlatean - 927, Rovana Plumb - 925, Mihai Tanasescu - 745, Ioan Mircea Pascu - 717, Corina Cretu - 712, Valer Dorneanu - 639, Dan Nica - 625, Nicolae Vacaroiu - 604, Eugenia Godja - 535 si Ilie Sarbu - 533. De asemenea, toti candidatii propusi pentru a intra in Consiliul National si comisiile partidului au fost validati de catre cei prezenti la Congres. La eveniment a participat si o delegatie a PSD Salaj, compusa din 17 membri, fiind condusa de presedintele organizatiei, Tiberiu Marc. Intors de la Bucuresti, Marc a organizat, sambata, o conferinta de presa, in cadrul careia si-a exprimat satisfactia fata de rezultatele alegerilor la care a participat: "La Congres, am putut sesiza, in mod evident, dorinta de schimbare si modernizare a partidului". In aceeasi ordine de idei, presedintele PSD Salaj a precizat ca rezultatul voturilor a fost influentat pozitiv de cel putin doua discursuri. Marc a apreciat pozitiv declaratiile lui Ioan Rus - liderul grupului de la Cluj -, facute in fata celor peste 1.500 de delegati la Congres, "discurs care a facut ca indecisii sa se hotarasca".
"Faptul ca Ion Iliescu a putut fi schimbat, cred ca-i va determina pe cei care ocupa, azi, functii de conducere in partid sa se gandeasca la faptul ca nimeni nu este batut in cuie pe un scaun si ca pot fi sanctionati pentru ineficienta oricand", a aratat Tiberiu Marc. Cu alte cuvinte, liderul pesedist intentioneaza sa sustina ca "epoca dinozaurilor" din PSD, ce erau de neclintit din functiile pe care le ocupau, este pe cale de a se incheia.
Din delegatia salajeana prezenta la Congres, 5 pesedisti au penetrat in Consiliul National: Iuliu Nosa, Filonas Chis, Matyas Nicolita, Mircea Pop si Tiberiu Marc, care vor face parte dintr-o structura alcatuita pe scheletul a peste 400 de pesedisti. Nici Gheorghe Pop nu a scapat ocazia de a se infiltra la nivelul "cerebral" al partidului, fiind ales membru in Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, o functie care, fie vorba intre noi, i se potriveste ca o manusa...
Dar, hai sa vedem ce opinii au liderii locali ai celor mai importante partide aflate pe scena politica salajeana.
Corin Penciuc, presedintele PNL Salaj: "Datorita imaginii proaste din timpul guvernarii, dar si urmare a rezultatelor alegerilor de anul trecut, era de asteptat ca noua formula de conducere a PSD sa sufere o schimbare. Insa, reformarea partidului nu inseamna schimbarea unui singur om, dar se pot crea niste premize in acest sens. Din cate se poate observa, baza echipei de conducere a PSD a ramas neschimbata, asa ca le va fi foarte greu sa restructureze partidul. Un lucru este, totusi, cert. In viitor, indiferent de situatia care va fi, vom avea mai multe alternative pentru actul de guvernare".
Viorel Stanca, presedintele PD Salaj: "Venirea lui Mircea Geoana in calitate de presedinte al PSD este un pas inainte pentru ca acest partid sa o rupa cu comunismul, curent reprezentat pana acum de Ion Iliescu, omul care in ultimii 15 ani a facut tot posibilul ca privatizarea si reformele din Romania sa fie incetinite. Partidul Democrat, cu actuala conducere a PSD, avand in vedere si fractiunile care se vor produce in acest partid, are sansa sa devina cea mai puternica formatiune politica de sorginte social-democrata din Romania. Sunt convins ca actuala conducere centrala a PD va lua toate masurile in acest sens".