Presedintele PNL, Crin Antonescu, a postat pe blogul sau un veritabil manifest al alternativei la actualul mod in care este condusa tara. Analiza lui Antonescu porneste de la o serie de constatari, anume ca "Romania arata ca un stat in deriva", "un stat acefal, neguvernat si fara directie", in care romanii nu mai au incredere, pentru ca nu-i mai protejeaza, "nu le ofera minime garantii privind nivelul de trai, ci doar o nesfarsita balbaiala si masuri de natura sa le ingradeasca existenta".
"Aici, de fapt, este fondul problemei. Vorbim la nesfarsit despre deficit, despre imprumutul de la FMI, despre cota unica sau impozitul progresiv, despre TVA si preturi. Ele sunt doar la suprafata. Cauza profunda a blocajului total in care ne aflam este ca nu stim incotro ne indreptam, ca stat, ca natiune, ca indivizi, ca cei care ne conduc n-au o viziune, nu sunt si nu au capacitatea interioara de a deveni lideri autentici ai acestei societati. O societate care nu-si intrezareste viitorul devine o societate in deriva, condamnata la o perpetua criza, nu economica, nu financiara, ci interioara, de mentalitate si atitudine. O societate demoralizata si resemnata, pentru ca nu mai vede nicio iesire din fundatura in care a ajuns, pentru ca nu mai are nicio speranta si nicio urma de incredere", considera liberalul.
"De aceea, Romania are nevoie de o alternativa, acum. Nu peste un an, nu cand vin alegerile, nu cand calculele politice par favorabile unuia sau altuia. Acum. Pentru ca atunci va fi prea tarziu. Iar noi, ca liberali, suntem datori sa lucram la constructia unei alternative. Proiectul nostru politic, la care lucram acum, este sa oferim o alternativa concreta de politici si oameni", spune presedintele PNL. Antonescu explica ce presupune proiectul pe care-l invoca. "Un program realist si dezideologizat pentru combaterea crizei. Ar trebui sa lasam de-o parte falsa retorica ideologica. Nu cred ca pe oameni ii intereseaza azi daca solutiile sunt din arsenalul dreptei sau stangii, ci eficienta lor. Fundamentul acestui program trebuie sa fie repornirea motoarelor economiei private. Romania nu se poate salva doar reducand deficitul si asteptand sa profite de un presupus reviriment miraculos al economiei mondiale", este primul aspect al programului.