DeCeNews: PNL și PC au acceptat alianta PSD-UNPR in structura USL

Surse din conducerea USL au confirmat pentru DeCe News ca, in weekend, liderii formatiunii au incheiat un acord electoral si de guvernare cu liderii UNPR. Astfel, UNPR va deveni cel de-al patrulea partid al USL, odata ce PNL si PC au acceptat sa ratifice la tribunal alianta dintre PSD si progresisti. Parafarea actelor va avea loc in prima saptamana din septembrie.
UNPR semnase, in luna iulie, o alianta cu PSD, partid din care provin cei mai multi lideri ai Uniunii. Din punct de vedere formal, procesul s-a incheiat pe 9 august, la Tribunalul Bucuresti, odata cu inregistrarea Aliantei de Centru-Stanga.
Acordul partenerilor din USL era necesar, conform protocolului. USL functioneaza, acum, ca o uniune intre doua blocuri ideologice: PSD-UNPR, respectiv Alianta de Centru-Stanga si Alianta de Centru-Dreapta, PNL-PC.
USL va merge la alegerile generale in noua formula, ca un bloc opus structurii construite in jurul PDL, dar mai importanta este activitatea parlamentara a Uniunii. Confruntati cu un vot popular negativ fara precedent, PDL si Traian Basescu ar putea sa forteze preluarea guvernarii, pentru a organiza scrutinul din decembrie. UDMR a schimbat, deja, tabara, iar fara voturile UNPR guvernul Ponta poate pierde majoritatea in Parlament. In prezent, USL are doar doua voturi in plus, in conditiile in care un mare numar de parlamentari au plecat in administratia locala. Deputatii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, nu au un acord cu USL. Oricum, ei voteaza in functie de conjunctura. Dupa ce Parchetul a intervenit partizan, la referendum, se asteapta ca unii senatori si deputati sa fie hartuiti penal, ceea ce ar fragiliza si mai mult coalitia de guvernare.