Directorul SRI, George Maior, a declarat dupa finalizarea dezbaterilor din Comisia de aparare a Senatului pe tema legilor sigurantei ca a constat ca exista armonizare intre punctele de vedere ale partidelor. Potrivit lui Maior, Comisia de aparare a Senatului a discutat doua legi, cea a statutul ofiterilor de cariera, precum si Legea privind securitatea nationala, informatiile si contrainformatiile, rezultata in urma comasarii a alte doua proiecte.
Directorul SRI a precizat ca sustine "foarte puternic" Legea privind statutul ofiterilor de cariera, care prevede demilitarizarea Serviciilor de informatii, considerata ca "un pas imens inainte, dupa 17 ani". El a mai spus ca Legea privind securitatea nationala, informatiile si contrainformatiile va fi formata prin comasarea a doua proiecte legislative actuale, pentru a initia un cadru general de activitate a Serviciilor de informatii.
Seful SRI a precizat ca aceasta lege se refera "pe de-o parte la necesitatea intaririi capacitatii Serviciilor de a actiona in interesul national si, pe de alta parte, de a se proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului".
De altfel, pe aceasta tema au existat numeroase controverse, PNL acuzandu-l pe seful statului ca doreste sa acorde puteri prea mari Serviciilor, in vreme ce Traian Basescu a acuzat ca varianta liberala a legilor sigurantei nu ofera un cadru suficient pentru ca populatia sa fie aparata. "Nu avem, din acest punct de vedere, decat o filosofie de echilibru intre cele doua exigente si ma bucur ca au fost dezbateri bune in comisii si ca exista multa armonizare intre diversele puncte de vedere ale diverselor partide reprezentate in comisie", a mentionat George Maior.
El a mai subliniat necesitatea adoptarii urgente a noilor acte normative, deoarece legislatia in vigoare din domeniul securitatii nationale este "foarte perimata" si nu este in concordanta cu statutul de membru NATO si UE al Romaniei, dar a apreciat ca, "in sfarsit, se face un pas inainte din acest punct de vedere".