Senatorul Ionel Daniel Butunoi a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "Votul - baza democratiei", pe care o puteti citi in continuare.

Perioada urmatoare se anunta a fi importanta pentru societatea noastra, mai ales daca ne gandim la apropierea alegerilor europarlamentare. Consider ca acest eveniment electoral este unul care ar trebui sa suscite un interes major din partea populatiei, in special daca luam in calcul miza elementelor implicate in proces.
In acest sens, ma refer, desigur, la faptul ca structurile europarlamentare au un rol major in luarea unor decizii extrem de importante si relevante, care ating viata fiecarui cetatean roman si european. Astfel, sunt foarte multe lucruri importante adoptate la nivel european, care ulterior au un impact major asupra legislatiilor fiecarei tari membre, iar Romania nu este nicidecum o exceptie.
Din pacate, pentru multi cetateni din tara noastra, procesul decizional de la Bruxelles si de la Strasbourg este neclar si indepartat ca efecte, insa trebuie subliniat foarte clar ca realitatea contrazice aceste presupuneri si prejudecati generalizate in randul populatiei. Cel mai recent exemplu este cel al adoptarii, in Parlamentul European, al setului de masuri referitoare la eliminarea tarifelor de roaming. Masura urmeaza sa se aplice de la finalul anului viitor, tarifele nationale practicate de companiile de telecomunicatii urmand a deveni universale pe tot teritoriul Uniunii Europene. Iata doar un exemplu de masuri luate la nivel european si care au un impact asupra tuturor cetatenilor din tarile membre.
Desigur, ne putem gandi si la masurile din alte domenii: din agricultura - etichetarea alimentelor, la protectia mediului - obligativitatea extinderii reciclarii, la educatie - schimburile de elevi si studenti, bursele si accesarea programelor de studii din afara Romaniei, iar lista poate continua in fiecare plan de activitate.
Iata, deci, cum se decide in plan european soarta atator aspecte importante din viata noastra, a tuturor si cum motiveaza toate aceste elemente necesitatea implicarii in actul votului la alegerile europarlamentare. Este crucial ca fiecare dintre noi, dintre cetateni, sa inteleaga ca votul dat reprezinta imputernicirea unei persoane de a ne reprezenta in cauza atator aspecte relevante. Prin urmare, trebuie acordata o atentie sporita votului.
Este de datoria noastra si a fiecarui candidat si om politic de a inspira incredere si responsabilitate. De aceea, trebuie sa intelegem ca atentia data votului de catre cetateni este strans legata de implicarea noastra. Este necesar sa mergem in teritoriu si sa vorbim oamenilor despre toate aceste aspecte si sa le aratam ca suntem responsabili si implicati in cauza aceasta.
Baza democratiei si a societatilor dezvoltate este actul informat al votului, si, asa cum spunea si Abraham Lincoln, "Votul este mai puternic decat glontul".