Persoanele fara studii superioare de specialitate vor parasi Consiliile de Administratie ale regiilor Baniei. Primaria a avut nevoie de patru luni de la intrarea in vigoare a criteriilor care-i scot din schema pe nescoliti, pentru a le face vant din Consiliile de Administratie.
Conducerea furnizorilor de servicii din subordinea municipalitatii din Craiova trece prin sita normativelor in vigoare in noiembrie, la sedinta ordinara a consiliului local municipal, cand primaria a decis sa aplice, la patru luni de la publicare, Legea privind conditiile de ocupare a fotoliilor din Consiliile de Administratie. Din CA-urile regiilor craiovene vor iesi acei membri care nu fac dovada pregatirii superioare in domeniu. De ce au fost ingaduiti atata vreme in managementul unitatilor publice oameni care nu fac altceva decat sa incaseze indemnizatii de sase-opt milioane lunar nu a fost niciodata un secret: partidele reprezentate in Consiliul Local Municipal Craiova trebuia sa-si recompenseze cumva aghiotantii din campania electorala. Chiar consilierul primarului Craiovei a recunoscut, indirect, acest lucru, declarand ca, in momentul plecarii fortate a unor membri ai CA-urilor, "vor fi multe discutii". Teodor Radu a mai spus insa ca algoritmul dupa care vor fi propuse persoanele in CA-uri va fi tot cel al rapoartelor pe partide in consiliul local, dar numai prin respectarea normelor.
Consilierii locali, exclusi
Teodor Radu confirma ca noile criterii de selectare a CA-urilor au intrat in vigoare inca din iulie, dar sustine ca nu s-a tinut cont de ele din cauza ca, dincolo de avize si raspunsuri pe care primaria le-a solicitat la diverse ministere, sunt si neconcordante in textele legilor care reglementeaza componenta acestor organisme de conducere. Seful de cabinet al primarului Antonie Solomon a facut trimitere la prevederea potrivit careia unul dintre membrii CA-ului trebuie sa fie reprezentant al consiliului local (Legea nr. 276/2006 - n.r.), ceea ce s-ar traduce prin trimiterea cate unui consilier municipal in CA-uri, fapt amendat, pe de alta parte, de Legea nr. 161/2003, ca incompatibilitate. Primaria a asteptat un raspuns de la Ministerul Administratiei si Internelor in legatura cu acest aspect, insa depesa primita nu a facut prea multa lumina, ba chiar i-a incurcat mai rau pe oficialii Baniei. "Practic, ne-au comunicat ca nu este normal ca un consilier municipal sa faca parte in acelasi timp si din CA, dar nu inainte de a ne sugera ca oricum ministerul nu decide asupra actului de administratie de la noi", a declarat Teodor Radu. El spune ca o decizie de inlocuire a CA-urilor in noiembrie ar indeplini mai toate cerintele legislative: "Consideram ca in noiembrie 2006, cand au trecut doi ani de la numirea actualelor CA-uri, se poate face inlocuirea a 50% dintre componentii lor conform Legii de organizare si functionare a regiilor, iar daca se va dovedi ca numai jumatate sau si mai putin de jumatate nu intrunesc conditiile impuse de Legea nr. 276 din 2006, atunci se cheama ca am urmat calea dreapta".
Legea, aburita si in 2004
Consilierul Teodor Radu a recunoscut ca Legea privind organizarea si functionarea regiilor autonome a fost incalcata si in 2004, cand au fost nominalizati si validati in CA-uri membri fara studii superioare. "Chiar daca la acea vreme nu exista obligatia ca acesti membri sa fie specializati in domeniul de activitate al regiei, din conditiile stipulate in lege reiesea clar ca nu puteau primi astfel de mandate decat persoane cu studii superioare. Eu unul nu am fost instiintat atunci de specialistii primariei de acest lucru. Ei bine, am constatat ulterior, cand am inceput sa studiez legile, ca nu e in regula", a spus Teodor Radu, fara insa a-i numi pe cei vizati.
Directorii de regii, circumspecti
Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), Regia Autonoma de Transport, Regia Autonoma de Termoficare, Regia Autonoma de Apa au in prezent cate noua membri in CA-uri, dintre care unul este chiar directorul general. O data cu modificarile preconizate, se reduce si numarul de membri in CA-uri, la sapte, potrivit Legii nr. 276 din 2006. Partidele politice nu numai ca-si vor lasa pe langa cascaval o parte din actualii oameni pe motiv de nepregatire de specialitate cu diploma, dar nici nu mai au locuri.
Majoritatea directorilor generali ai regiilor stiu ca va fi o batalie politica si se tin departe. Directorul de la Transport, Virgil Boboc, a declarat ca la implinirea a doi ani de mandat va face o analiza a activitatii CA-ului. "O sa vedem cine a pus umarul la realizarile regiei si o sa transmitem rezultatul Consiliului Local", a afirmat Boboc.
La fel de rezervati s-au aratat Ilie Badescu, directorul RAADFPFL, si Tatian Tudorache, directorul Termoficarii. Alta este insa parerea directorului de la Apa, Constantin Stamatoiu, pana mai ieri consilier municipal: "Am declarat si inainte de a fi director aici ca trebuie adusi in CA oameni pregatiti, mai ales ca acum avem la indemana si o lege in acest sens. Nu stiu exact care este situatia la celelalte regii, dar la Regia de Apa inlocuirile sunt bine venite". Regia de Apa plateste 700 de milioane de lei vechi in 2006 pentru a recompensa serviciile de management ale unor ingineri de la Electrica Craiova si Doljchim sau ale unor patroni de magazine si agentii de turism.