Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat joi seara la Bruxelles ca Olli Rhen, comisar european pentru Extindere, s-a aratat "foarte dezamagit si suparat" de incercarile parlamentarilor romani de a schimba procedura de numire si revocare a procurorului general, dar si de a modifica ANI. Monica Macovei a precizat ca pe comisarul Olli Rehn si pe directorul general pentru Extindere, Michael Leigh, ii ingrijoreaza problema integritatii membrilor CSM, lupta impotriva coruptiei si Agentia de Integritate. Ea a spus ca cei doi "erau informati cu privire la aceste aspecte inca de miercuri, asa ca nu le-a creat o stare de fericire faptul ca legea ANI a fost modificata intr-un mod asa de substantial sau faptul ca se incearca acum schimbarea procedurilor de numire a procurorilor in conditiile in care Comisia Europeana este extrem de multumita de activitatea DNA".

Parlamentul ar putea activa clauza de salvgardare

Initial, Monica Macovei s-a dus la Bruxelles pentru a raporta oficialilor europeni despre progresele din justitie si lupta impotriva coruptiei, insa a trebuit sa le explice acestora pozitia unor partide din coalitie, precum PC si UDMR, cu privire la modificarea legii ANI si a Statutului Magistratilor. Macovei a explicat ca "aceasta situatie este vazuta la Bruxelles ca un fel de interventie a politicului in activitatea justitiei, si tocmai de aceea apare ideea unei monitorizari, a unui sistem de control de dupa aderare, care ar putea declansa - pe baza articolului 38 din Tratatul de aderare - si o eventuala clauza de salvgardare". Macovei a mai spus ca europenii sunt multumiti de activitatea DNA si a conchis ca acestia doresc garantii care sa asigure ca "reformele din justitie sunt ireversibile", nefiind exclus sa se introduca anumite clauze de monitorizare, in special pe lupta impotriva coruptiei.

Societatea civila intervine pentru ANI

ßi reprezentantii societatii civile, reuniti sub numele de "Coalitia pentru o Guvernare Curata", si-au exprimat, prin intermediul unui comunicat de presa, nemultumirea fata de modificarile operate pana acum de parlamentarii din Comisia Juridica asupra legii ANI. Acestia au invitat presa, toata opinia publica si chiar si pe cetateni sa urmareasca dezbaterile din Parlament pe marginea acestui proiect. Totodata, ei au facut un apel la juristii de la Camera sa-si reconsidere pozitia, in interesul luptei anticoruptie in Romania". Apelul este indreptat mai ales catre deputatii Eugen Nicolicea (PSD), Marton Arpad (UDMR) si Bogdan Ciuca (PC), care, in opinia semnatarilor comunicatului, "s-au constituit in lideri de opinie de facto in numele partidelor lor pe tema blocarii controlului averilor demnitarilor". (N.N.)