Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat intr-un interviu acordat Agentiei France Presse ca Romania "trebuie" sa definitiveze reforma sistemului judiciar si sa continue lupta impotriva coruptiei "pentru onoarea sa" in fata Uniunii Europene, la care a aderat la 1 ianuarie 2007.
"Sper ca reforma in justitie va reusi pentru romani si pentru onoarea acestei tari, care si-a asumat angajamente fata de Bruxelles, pe care trebuie acum sa le respecte", a declarat Macovei. Aceasta reforma, care vizeaza in special asigurarea independentei magistratilor, "va fi, pana la urma, ireversibila, chiar daca va dura mai mult decat era prevazut", a subliniat fostul avocat specializat in drepturile omului, descris de AFP ca o persoana "incoruptibila" in ochii cetatenilor romani.
Atentionata de multe ori de Comisia Europeana cu privire la absenta rezultatelor in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania a evitat activarea clauzei de salvgardare care ar fi putut determina amanarea cu un an a integrarii sale in UE, dar risca in continuare aplicarea de sanctiuni, daca nu-si va respecta promisiunile, reaminteste Agentia France Presse.
Dupa crearea in 2006 a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), au fost inregistrate unele progrese, in special "demararea actiunilor in justitie impotriva a sapte deputati, doi secretari de stat si un ministru, (...) ca si impotriva mai multor magistrati", a precizat Macovei.

"Voi prezenta lucrurile in mod cinstit"

Potrivit ministrului, dupa aderarea Romaniei la UE, adversarii acestei noi independente a procurorilor "au incercat prin toate mijloacele sa puna capat acestui proces". "Acest lucru dovedeste ca lupta si-a atins scopul", a spus ea. Progresele Bucurestiului in domeniul justitiei vor fi evaluate din nou de doua misiuni de la Bruxelles, asteptate sa soseasca in Romania in aprilie. Un alt criteriu de evaluare va fi crearea unei Agentii Nationale de Integritate, destinata sa verifice originea averilor reprezentantilor alesi, ale magistratilor si oamenilor politici.
"Nu am intentia sa mint in raportul meu, voi prezenta lucrurile in mod cinstit", a subliniat Macovei, care a fost acuzata in mai multe randuri ca "umbreste imaginea Romaniei in ochii Europei" prin refuzul sau de a trece sub tacere dificultatile intampinate in demersurile ei. Contestata de Opozitie, care doreste demiterea ei, Macovei se declara "o incapatanata", dand asigurari ca nu va demisiona. "De ce sa le dau satisfactie celor care vor sa puna capat reformelor?", a intrebat ea in finalul interviului acordat Agentiei France Presse.