Disputele dintre democrati si liberali pe tema ordonantei privind transferul Oficiului pentru privatizari de la Ministerul Economiei la AVAS continua. Partidul Democrat ar putea contesta la Curtea Constitutionala ordonanta, daca aceasta va fi publicata in "Monitorul Oficial" prin aprobare tacita.
Anuntul democratilor a venit la cateva ore dupa ce secretarul general al Guvernului, liberalul Radu Stroe, a anuntat ca ieri a expirat termenul in care Ministerul Justitiei poate formula un aviz pentru actul normativ. "Ar fi prima data in istoria Romaniei cand ar aparea un astfel de proiect cu aviz negativ din partea ministrului Justitiei. Daca acest lucru se va intampla, vom analiza mijloacele legale si politice pe care le vom avea la indemana. (...) Inclusiv atacarea la Curtea Constitutionala ar putea sa fie o varianta de lucru in aceasta situatie", a declarat deputatul PD Daniel Buda.

Aviz negativ de la Macovei

Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a anuntat ca ministrul Monica Macovei are obligatia sa avizeze acest act normativ. In caz contrar, acesta va fi publicat in "Monitorul Oficial" prin aprobare tacita. Ministrul Justitiei are insa o explicatie pentru faptul ca nu a avizat ordonanta. "Proiectul privind reorganizarea AVAS prin comasarea prin absorbtie cu OPSPI a fost primit joi, 7 decembrie 2006, si a fost restituit neavizat, ceea ce echivaleaza cu 'aviz negativ' la 11 decembrie 2006", a precizat Monica Macovei, ministrul Justitiei.
Liberalii si democratii nu impartasesc aceeasi opinie cu privire la transferul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Liberalii vor ca aceasta institutie sa treaca in subordinea AVAS, in timp ce democratii o vor la Ministerul Economiei.

In asteptarea lui Tariceanu

Radu Stroe, asteapta ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa revina in tara de la Bruxelles, pentru a-i inainta spre semnare Ordonanta de Urgenta OPSPI, urmand ca actul normativ sa fie trimis la "Monitorul Oficial" dupa aceasta procedura. Conform procedurii, actele normative sunt transmise spre publicare la "Monitorul Oficial" in original. Tariceanu a declarat saptamana aceasta ca ordonanta de urgenta va fi avizata tacit, daca Ministerul Justitiei nu va formula un aviz in termenul legal.
Hotararea de Guvern nr. 50/2005 prevede ca, daca intre initiator si autoritatile publice avizatoare exista puncte de vedere diferite, proiectul de act normativ va fi avizat in mod obligatoriu in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la primirea acestuia, cu observatii care vor fi anexate si prezentate in cadrul sedintei Guvernului.
Depasirea termenului de 5 zile, precum si restituirea proiectului fara semnarea instrumentului de prezentare si motivare, insotit sau nu de observatii, reprezinta aviz tacit, fara indeplinirea vreunei alte formalitati de catre initiator.