Sfarsitul de an inseamna nu doar petrecere si intalniri cu cei dragi sau timp petrecut cu familia. Sfarsitul de an inseamna si ceas de bilant, e momentul cand analizezi ce ai realizat si ce iti propui sa faci pe mai departe - acest lucru este valabil in special pentru edilii localitatilor. Ca toti primarii judetului Constanta, si cel din comuna Lumina, Ioan Roman, a tras linia si a concluzionat ca anul 2006 a fost unul bun pentru comuna pe care o pastoreste.
"Am inceput prin achizitionarea unui excavator, pentru a fi pregatiti din timp in eventualitatea unor fenomene meteorologice nefavorabile", ne-a declarat Ioan Roman, primarul localitatii Lumina. Utilajul va fi folosit la lucrarile de gospodarire comunala, la decolmatare santuri si la deszapeziri, in ideea ca, desi exista un contract cu Directia Judeteana de Drumuri si Poduri, o mana de ajutor din partea localitatii este intotdeauna binevenita. Acelasi excavator reprezinta o investitie buna si pentru anul 2007, spune primarul, atunci cand vor demara lucrarile pentru gaze naturale, iar primaria se va ocupa de saparea santurilor si de infrastructura. "Pentru 2006, trebuie sa spun ca am primit 1 miliard de lei de la Guvern, bani destinati finalizarii bisericii din Lumina. Este vorba despre o lucrare de reabilitare, pe care o doreau de mult locuitorii comunei", a declarat Ioan Roman. Pe lista de realizari bifate de Primaria Lumina se mai inscriu lucrarile de asfaltare 2 kilometri de strada, precum si pietruirea a inca 2 kilometri de strada, proiectarea unui nou sediu de gradinita, cat si demararea lucrarilor la acest proiect.

Gradinita noua, cu fonduri de la Ministerul Educatiei

"Pana la sfarsitul acestui an gradinita va fi gata. Este o investitie cu bani de la bugetul local si cu fonduri de la Ministerul Educatiei si Cercetarii", a precizat edilul sef din Lumina. "Tot in 2006 am definitivat renovarea caminului cultural, pe exterior, si suntem intr-un stadiu avansat de finalizare a interiorului. De asemenea, a fost renovat sediul vechi al primariei, scoala din Sibioara, unde am schimbat parte din geamuri, pentru ca cele vechi erau degradate. La scolile din Oituz si Lumina vor fi introduse, cu ajutorul unui program guvernamental, centrale termice noi", mai spune Ioan Roman. Primarul a tinut sa adauge ca toate investitiile din comuna au fost realizate cu sprijinul Consiliului Local Lumina, la fel ca si alocarea, in baza Legii 15/2005, a unui numar de 250 de loturi pentru tinerii care doresc sa-si construiasca locuinte. "Pentru 2007 urmeaza sa primim, ca urmare a unui proiect intocmit in baza ordonantei 7/2006, finantare pentru construirea a 4 poduri si podete in localitate", a conchis Ioan Roman, primarul comunei Lumina.