Situatia din localitatea constanteana Tortomanu cu privire la primarul Gheorghe Panait este din ce in ce mai tensionata. Astfel, dupa ce peste 350 de locuitori ai comunei au trimis un memoriu prefectului reclamand presupuse abuzuri ale primarului, Institutia Prefectului a inaintat in urma cu o saptamana adrese in vederea constituirii comisiei pentru organizarea referendumului local avand ca obiect demiterea primarului Gheorghe Panait.
Locuitorii din Tortomanu reclama in memoriul inaintat prefectului Danut Culetu 24 de nereguli pe care primarul Gheorghe Panait le-ar fi savarsit in ultimii doi ani ai mandatului sau. Din continutul documentului se arata ca majoritatea acuzatiilor vizeaza legalitatea activitatii Primariei, abuzuri ale primarului, blocarea activitatii in institutia primariei si refuzul de a elibera adeverinte. Cei 350 de initiatori ai memoriului prin care se cere demiterea primarului si implicit organizarea unor noi alegeri, au mai depus la Prefectura declaratii notariale pe propria raspundere prin care se certifica faptul ca datele cuprinse in tabelul cu semnaturi sunt reale. In acest sens, Institutia Prefectului a verificat autenticitatea tuturor semnaturilor iar comisia electorala centrala a confirmat respectarea tuturor conditiilor pentru organizarea unui referendum deoarece cele 350 de semnaturi reprezinta 25% din numarul total al alegatorilor din localitate. Pentru desfasurarea in bune conditii a referendumului, se va constitui o comisie care se va ocupa cu organizarea acestei actiuni. Prefectura Constanta a transmis, in urma cu o saptamana, adrese catre institutiile care vor avea cate un membru in aceasta comisie. Astfel, conform legii, aceasta va fi constituita dintr-un reprezentant al Primariei Tortomanu, un reprezentant al Consiliului Local, un reprezentant al Judecatoriei Medgidia, institutie la care este arondata localitatea Tortomanu si un reprezentant al Consiliului Judetean Constanta.

Procedurile de formare a comisiei se desfasoara greoi

Din cauza faptului ca pana acum nu a fost primit nici un raspuns de confirmare, Prefectura judetului Constanta a mai trimis in cursul zilei de marti o adresa de revenire catre cele patru institutii respective. Astfel, constituirea comisiei care va stabili data desfasurarii scrutinului si va organiza aceasta actiune se va desfasura mai greu din lipsa de reactie a reprezentantilor institutiilor care vor forma comisia respectiva. Numarul persoanelor cu drept de vot din comuna Tortomanu este 1360, dintre care, 56 de persoane in satul Dropia si 1304 persoane in Tortomanu. De asemenea, toate cheltuielile referendumului vor fi suportate din bugetul local al comunei Tortomanu, conform articolul 58, alineatul 4 din Legea 286/2006. Referendumul se presupune ca va avea loc peste 3 luni.