O intalnire intre presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, a fost din anuntata pentru inceputul saptamanii viitoare, dupa mai multe ezitari in acest sens ale celor doi lideri maghiari. Vicepresedintele CNMT, deputatul UDMR Toro T. Tibor, a anuntat ca luni, la ora 14.00, la Cluj Napoca are loc intalnirea dintre Marko Bela si Laszlo Tokes.
Dupa ce Marko Bela si-a aratat in mai multe randuri disponibilitatea de a-l include pe episcopul reformat Laszlo Tokes pe lista UDMR pentru europarlamentare, Tokes pare sa nu doreasca acceptarea unei astfel de candidaturi pe o lista comuna. El a afirmat ca exista sase organizatii care ii sustin candidatura pentru PE si ca acestea sunt impotriva unei liste comune cu UDMR.
In plus, episcopul Tokes a iesit public cu aprecieri critice la adresa candidatilor UDMR pentru PE, sustinand ca persoanele de pe lista nu pot reprezenta in Europa dezideratele comunitatii maghiare. Presedintele UDMR, Marko Bela pare sa se teama de o eventuala candidatura independenta a lui Tokes. El a afirmat ca o astfel de candidatura a episcopului ca ar putea sa dauneze rezultatului obtinut de UDMR la scrutinul pentru PE, dar si-a exprimat si speranta ca UDMR va putea depasi pragul de 5% la alegerile pentru Parlamentul European chiar fara o colaborare cu celelalte grupari din cadrul comunitatii maghiare. (Carmen Corbu)