Presedintele de onoare al PSD, Iliescu ii recomanda presedintelui Basescu sa nu mai dea "spectacole penibile" , Geoana zice ca interventia de duminica a presedintelui a fost neinspirata, iar Nastase crede ca prezenta lui Basescu la Guvern este o "umilire" adusa PSD. Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la sedinta de Guvern, ca optimismul BNR nu are acoperire si a atras atentia ca, in conditiile in care se va inregistra o scadere a PIB-ului si in al doilea trimestru, inseamna ca Romania intra in recesiune.
Ion Iliescu afirma ca participarea lui Traian Basescu la sedinta de Guvern de duminica a fost neavenita. El i-a recomandat presedintelui sa fie "mai prudent, mai retinut" si sa nu mai dea "spectacole penibile". ‘‘Guvernul nu este subordonat presedintelui. Acesta poate participa la sedintele de Guvern, dar participarea sa a fost total neavenita. Functia presedintelui este bine stabilita. Nu se substituie Guvernului dar el trebuie sa comunice cu Guvernul si poate sa participe la sedinte fiind invitat de premier pe teme care tin de probleme de securitate, probleme de politica externa", a spus fostul presedinte. Ion Iliescu a mai declarat ca Basescu nu a venit cu nicio informatie noua si ca nu are atributii in economie. "Dar s-a dus sa anunte el ca este criza. Vine cu adevaruri stiute de toata lumea. Nu a descoperit America presedintele Basescu. Stim foarte bine ca lumea e in criza, stim conditiile crizei. Ea va fi mai prelungita pentru noi decat pentru centrul sistemului economic mondial unde s-a declansat criza. Anuntul recesiunii nu trebuia sa-l faca nici presedintele nici premierul. Premierul este legat de economie iar Guvernul este dator sa urmareasca evolutia procesului‘‘, a subliniat Iliescu. Presedintele de onoare al PSD i-a recomandat presedintelui Basescu prudenta si retinere. "Dl Basescu isi tot cauta pretexte ca sa iasa in fata, sa-l vada lumea si sa-si dea cu presupusul. Nu are nici macar cultura necesara ca sa inteleaga procesele, fenomenele asupra carora se pronunta si ar fi bine sa fie mai prudent, mai retinut, ca sa nu dea spectacole penibile‘‘, a adaugat fostul presedinte-
Presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca declaratiile presedintelui Basescu de la Guvern sunt o dovada a diletantismului sau in chestiuni economice si ca risca sa afecteze "si bruma de incredere a investitorilor"."La sedinta de ieri s-a dat un semnal extrem de negativ care risca sa afecteze si bruma de incredere pe care o mai aveau oamenii de afaceri si mediile financiare din Romania. De aceea, cred ca trebuie sa ne concentram pe un raspuns mai coerent si sa incercam sa vedem, la sase luni dupa guvernare, care sunt efectele concrete ale masurilor pe care le-a luat guvernul pana azi. Ideea ca Romania merge catre catastrofa, indiferent ce-am face, este daunatoare si interventia de ieri a presedintelui a fost extrem de neinspirata si mai degraba diletantista decat una profesionista cu privire la economie", a declarat liderul social-democrat, inaintea sedintei BPN a PSD.
In fine, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca prezenta presedintelui Basescu la Guvern este un lucru inadmisibil, "o actiune de umilire a partenerului de guvernare". Nastase a precizat ca nu crede faptul ca, in aceste conditii, coalitia poate continua pe termen lung. "Mi s-a parut ca a fost un fel de conferinta de presa pe care in loc sa o tina la Cotroceni a tinut-o la Guvern, luandu-si ca decor Guvernul. Mi s-a parut un lucru absolut inadmisibil, mi se pare inadmisibil ca ministrii nostri si noi ca partid sa nu fim informati despre intentia a primului ministru de a-l invita pe Traian Basescu sa-si tina speech-urile in fata camerelor de televiziune acolo la Guvern. Cred ca este vorba de o actiune chiar de umilire a partenerului de guvernare. Nu cred ca in felul acesta se poate continua pe termen lung", a declarat fostul premier, inaintea sedintei BPN a PSD. Adrian Nastase a mai spus ca prezenta sefului statului la sedinta Executivului are legatura cu apropierea alegerilor prezidentiale.
"A fost evident ca Traian Basescu a venit acolo sa-si spuna partitura pentru campania prezidentiala, a incercat sa se disocieze de ceea ce pare sau este negativ in aceasta guvernare si consider ca a fost un gest incorect, inamical si felul in care a tintit spre anumite segmente fara sa tina seama de aspectele concrete", a spus Nastase.