Liderii PNL au avut ieri o intalnire extraordinara cu reprezentantii PC, in cadrul careia s-a discutat situatia de la nivelul administratiei locale din judetul Giurgiu.
Potrivit deputatului conservator Danut Liga, PNL a incalcat protocolul de functionare. Liga a precizat ca organizatia PNL Giurgiu a “preluat“ de la PC un primar, doi viceprimari, trei consilieri judeteni si 18 consilieri locali. Deputatul conservator a adaugat ca PNL a preluat de la PC si doi presedinti de organizatii judetene, prin presiuni exercitate asupra acestora.
Liderii PNL au propus ieri, la finalul intalnirii cu reprezentantii PC, renegocierea de la zero a protocolului de functionare a coalitiei guvernamentale in judetul Giurgiu, initiativa care, potrivit lui Liga, nu a fost agreata de conservatori. In consecinta, cele doua formatiuni politice au cazut de acord ca in urmatoarele doua saptamani sa aiba loc intalniri regulate ale conducerilor centrale pentru a ajunge la o “solutie avantajoasa“.

Stoparea traseismului politic

Reprezentantii Coalitiei sunt hotarati sa modifice Legea administratiei publice. Dupa demersul nereusit al democratilor de saptamana trecuta de a vota in Senat un proiect de modificare a legii mentionate, liberalii au depus ieri in Parlament o initiativa care, sustin ei, va stopa traseismul politic la nivelul alesilor locali. Proiectul prevede ca primarul, consilierul judetean, local sau al Municipiului Bucuresti care paraseste partidul pe listele caruia a fost ales pierde mandatul. In cazul in care, din cauza demisiei sau excluderii din partid, postul de primar ramane vacant, se organizeaza alegeri anticipate potrivit prevederilor legii.
In situatia vacantarii postului de consilier judetean sau local, motivata de demisia sau excluderea din partid a titularului, locul liber va fi ocupat de supleantul propus pe lista partidului care a obtinut pozitia respectiva.
Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a explicat ca aceste masuri trebuie aplicate macar la nivelul administratiei locale, daca la nivelul parlamentarilor astfel de prevederi nu pot fi introduse pe motiv de neconstitutionalitate, intrucat mandatul acestora este reprezentativ si nu imperativ.