Semnalul dat de presedintele Traian Basescu ca Alianta se poate rupe dupa 1 ianuarie 2007 a fost receptat cum trebuie de filialele doljene ale celor doua partide din coalitie, care au inceput sa se intreaca in racolarea de noi membri cu functii si imagini publice importante.
Cei mai activi pe scena racolarilor sunt democratii, urmati indeaproape de liberali, care incearca sa respecte protocolul celor doua partide si sa nu accepte membrii noi din randurile aliatilor.
Sirul din ce in ce mai lung al "importurilor" din randurile pesedistilor doljeni continua. Ieri, in conferinta de presa a PNL Dolj, consilierul local Emilian Stefarta a anuntat ca a parasit PSD si s-a inscris la liberali. Trecerea de la un partid la altul nu reprezinta o noutate pentru consilierul Stefarta, care a mai facut acest pas de trei ori pana acum. Proaspatul liberal a declarat ca motivul pentru care pleaca din PSD este acela ca actiunile din ultima vreme ale conducatorilor social-democrati au fost neconvingatoare. "Urmare a sirului lung de evenimente pe care PSD le-a gestionat ezitant si neconvingator, am hotarat sa parasesc randurile partidului. Iti trebuie ceva din structura unui kamikaze ca sa ramai in partidul acesta. Nimanui nu i se poate cere sa fie soldatul unei cauze sinucigase. Acum ma intorc in PNL, partidul pe care l-am fondat in 1990, ca si cum m-as intoarce acasa", a spus Stefarta. Acesta a subliniat faptul ca doreste sa candideze pentru o functie in biroul politic al filialei municipale a PNL la alegerile din 27 mai.
Cinci minute de independenta te fac democrat
Probleme de "racolare" au aparut si intre partidele care formeaza Alianta DA. Protocolul dintre PNL si PD care prevede faptul ca nu isi pot "fura" unii altora membrii de partid este pe cale sa se rupa si la Dolj din cauza situatiei tensionate din Consiliul Local Calafat, unde patru fosti consilieri liberali vor sa sara in barca PD, doi dintre acestia depunandu-si deja adeziunile. Deputatul Mihai Voicu a atentionat colegii din Alianta ca daca ii vor primi in partid pe cei patru consilieri calafeteni inseamna ca ar fi prima data cand PD s-ar afla in afara protocolului. "PD poate remedia aceasta situatie prin neprimirea lor, iar noi asteptam o solutie prieteneasca din partea democratilor", a precizat deputatul Mihai Voicu. Presedintele liberalilor doljeni, Mario Oprea, a adaugat ca eventuala motivatie a democratilor cum ca racoleaza doar independenti nu sta in picioare, deoarece este de notorietate ca demisionarii in cauza au fost liberali. "Eu nu vad protocolul sub aceasta forma, ca daca esti cinci minute independent se cheama ca nu ai fost niciodata membru de partid", a precizat Mario Oprea.
Presedintele executiv al PD Dolj, Marian Jean Marinescu, a declarat ca stie de la organizatia democratilor din Calafat ca doi consilieri locali si-au depus adeziunile la PD. "Am auzit si eu declaratiile liberalilor si trebuie sa spun ca, intr-adevar, organizatia noastra din Calafat a primit doua cereri de la consilieri independenti. Este adevarat ca acestia au fost membri PNL, dar si-au dat demisia din partid de mult timp si la noi nu vin membrii PNL, ci doi consilieri independenti. Pe scurt, noi nu incalcam protocolul. Daca PNL are probleme cu organizatia din Calafat, ar trebui sa si le rezolve in alt fel, nu amestecandu-ne pe noi", a subliniat deputatul Marinescu.
PD da lovitura la Calafat
Consiliul Local Calafat are 17 consilieri, dintre care sase PSD, sase PNL, trei PD, unul PC si unul PRM. Liberalii au reusit dupa alegerile locale sa-si impuna viceprimarul in persoana lui Dorinel Traistaru. Administratia din Calafat s-a erodat in timp, in asa fel incat patru consilieri liberali s-au declarat in luna martie independenti, gata sa sara in barca altui partid care ar putea oferi mai mult decat indemnizatia de consilier. In conditiile in care cei patru demisionari ar trece la PD, democratii ar avea sapte consilieri locali si, impreuna cu cei sase consilieri PSD, ar putea forta schimbarea vicelui liberal si instalarea unui viceprimar democrat. "In urma cu trei saptamani, consilierii Constatin Tuta, Dan Bora, Ionel Dumitrescu si Constantin Popescu au demisionat din PNL. Am auzit ca Dumitrescu si Bora s-au dus la PD, dar nu pot sa afirm cu siguranta. Biroul politic al organizatiei judetene cunoaste mai bine lucrurile si voi lua si eu legatura cu ei pentru lamuriri suplimentare", a spus viceprimarul Calafatului, Dorinel Traistaru. Daca legislativul din Calafat isi va schimba configuratia politica, se pare ca acesta va fi inceputul sfarsitului Aliantei in Dolj.