Liberalii constanteni s-au raliat imediat pozitiei exprimate de premierul Calin Popescu Tariceanu si spera ca oamenii sa inteleaga faptul ca decizia amanarii alegerilor europarlamentare a fost luata in interesul cetateanului. "Este un gest extrem, dar dictat de situatia politica grava", a declarat vicepresedintele PNL Constanta, Mihai Lupu. Acesta a marturisit, de altfel, ca amanarea alegerilor va afecta "in mod clar" partidul si va duce la erodarea imaginii PNL pentru viitoarele alegeri. A fost insa o decizie luata din respect pentru romani si pentru Uniunea Europeana, iar Tariceanu isi asuma intreaga responsabilitate, in ciuda faptului ca adevaratii vinovati de aceasta situatie sunt Traian Basescu si PSD. "In timp ce Basescu si PSD cauta mereu numai scandal, noi preferam sa fim injurati in timp ce asiguram interesul cetateanului", a opinat consilierul judetean Victor Manea.
"PSD si Traian Basescu au dovedit ca nu sunt capabili sa puna interesul cetatenilor mai presus de interesul politic personal. Luand aceasta decizie, premierul a actionat punand pe primul plan interesul general. Acesta cere o campanie europeana neviciata de scandalurile politice de tip dambovitean", a declarat si Adrian Stan, vicepresedintele organizatiei judetene a PNL. Mihai Lupu a tinut sa contracareze declaratiile democratilor care au sustinut ca amanarea euroalegerilor va duce Romania in urma Bulgariei. "Este o dezinformare si o manipulare. Cetatenii trebuie sa stie ca nu are importanta cand sunt organizate aceste alegeri. Important este ca ele sa aiba loc pana la data de 31 decembrie 2007. Mult mai important este ca ele sa se desfasoare fara ca temele europene sa fie afectate de diversiunile politicianiste ale partidelor. PNL prefera sa actioneze politic in functie de agenda cetateanului, de prioritatile romanilor", a explicat Lupu. Manea l-a completat, sustinand ca rolul ascuns al tuturor scandalurilor care zguduie scena politica era de fapt chiar amanarea alegerilor europene, pentru ca PSD, in special, nu este capabil si nici nu vrea sa se gandeasca la interesul cetateanului: "Nu se gandeste PSD la cetatean acuma cand e in opozitie, daramite atunci cand era la guvernare si a dus Romania in spatele Bulgariei". "Scandalul politic generat de aceste partide este facut tocmai pentru a amana alegerile europarlamentare, fara sa le pese de credibilitatea nostra in ochii Bruxelles-ului. Din pacate pentru ei, alegerile pentru Parlamentul European trebuie sa fie organizate in cursul acestui an", a precizat Victor Manea. Liderul a recunoscut ca liberalii nu ar fi dorit niciodata amanarea euroalegerilor, pentru care erau mult mai pregatiti decat celelalte partide, dar au trebuit sa ia aceasta masura extrema pentru a nu ne face de ras in Europa. Manea a aratat ca el, in calitate de presedinte de campanie, va continua strangerea de semnaturi pentru alegerile europene si va merge din casa in casa pentru a le explica oamenilor ce inseamna Uniunea Europeana.

Mihai Lupu: "PNL este pregatit sa mearga in opozitie, daca asa va dori alegatorul"

In urma acestei decizii, de amanare a alegerilor europene pana la rezolvarea crizei politice romanesti generata de razboiul referendumurilor, exista doar trei posibile consecinte. Potrivit celor spuse de Adrian Stan, acestea ar fi prezentarea de catre Tariceanu a unui guvern monocolor, eventul bicolor prin cooptarea UDMR, ramanerea PD-ului la guvernare si, in sfarsit, alegeri anticipate. Varianta adoptata a fost cea de-a doua, pana la urma, dupa ce Emil Boc a anuntat ca PD ramane in Guvern, chiar si dupa ce Tariceanu a declarat ca democratii trebuie sa se hotarasca odata daca vor sau nu la guvernare, pentru ca nu-i tine nimeni cu forta acolo. Foarte interesanta a fost in acest context declaratia liderului Mihai Lupu, care sustine ca "PNL este pregatit sa intre si in opozitie, daca asa va vrea alegatorul". "Oricum a stat mai mult in opozitie, chiar si la putere fiind tot in opozitie s-a aflat si avem exemplul de la Constanta", a afirmat Lupu.