Biroul Permanent Central (BPC) al PNL a adoptat ieri o rezolutie potrivit careia solicita Colegiului CNSAS sa verifice dosarele demnitarilor liberali. In acest sens, noul purtator de cuvant al liberalilor, senatorul Varujan Vosganian, a declarat ca "PNL propune o initiativa pentru reforma morala a clasei politice, care sa porneasca de la recunoasterea trecutului persoanelor care ocupa in prezent functii publice, cat si functii de partid".
Vosganian a precizat ca "reforma morala se poate face plecand de la verificarea activitatii tuturor membrilor cu functii de conducere din PNL", dar si a liberalilor cu functii publice. El a spus ca PNL solicita "o verificare in regim de urgenta de catre CNSAS, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 16/27 februarie 2006, pentru modificarea si completarea Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica" a demnitarilor liberali.

Securistii ar putea ramane fara sprijinul PNL

Totodata, secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, a declarat pentru NewsIn ca membrii BPC au mai convenit ieri sa retraga sprijinul politic pentru cei care vor primi aviz negativ din partea Colegiului, "fara sa mai astepte o hotarare judecatoreasca in acest sens".
Dan Motreanu a subliniat ca "Delegatia Permanenta a partidului va judeca fiecare caz si va lua o decizie finala privind retragerea sprijinului politic" a demnitarilor cu dosar.
Secretarul general al PNL a precizat ca el va inainta oficial solicitarea catre CNSAS, in sensul analizarii tuturor dosarelor, de la ministri la secretari de stat, la sefii de agentii guvernamentale.
El a conchis ca, "in situatia in care instanta va stabili ca persoanele respective nu au colaborat cu Securitatea, conducerea partidului va rediscuta cazul si va decide daca s-a comis o nedreptate sau nu pentru demnitarul respectiv".