Liberalii au fost ieri foarte aproape sa-i tradeze pe democrati pentru a ajunge la putere alaturi de PSD. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a fost obligat sa ameninte cu demisia pentru a elimina un prim vot favorabil unei colaborari cu PSD in Delegatia Permanenta a partidului.

Cele doua partide componente ale Aliantei D.A., PNL si PD, s-au intrunit ieri separat la Palatul Parlamentului in cadrul structurilor proprii de conducere, Delegatia Permanenta si, respectiv, Colegiul Director, pentru a adopta un document politic de sustinere a candidatului la Presedintie, Traian Basescu, in turul al doilea de scrutin.
Ulterior, liberalii si democratii au avut o reuniune comuna in care s-au pronuntat in aceeasi chestiune, sub sigla Aliantei. O surpriza de proportii putea sa vina insa din partea PNL, daca gruparea disidenta Patriciu reusea sa impuna o posibila colaborare cu PSD. Liberalii au discutat o rezolutie in cinci puncte, dintre care unul se referea la excluderea unei colaborari politice, parlamentare sau de alta natura cu PSD. çn spatele usilor inchise, discutiile pe acest subiect au fost extrem de aprinse.
Rand pe rand, Dinu Patriciu, Ludovic Orban si Norica Nicolai au sustinut vehement ca o asemenea prevedere nu-si are rostul intr-un document de sustinere a candidatului Aliantei la Presedintie, cerand eliminarea punctului din rezolutie. Supusa la vot, cererea era cat pe ce sa fie acceptata. Tariceanu a anuntat ca votul pentru punctul din rezolutie privitor la colaborarea cu PSD este de 28 pentru, 16 impotriva si 11 abtineri. El a fost corectat imediat de Patriciu, acesta sesizand ca de fapt au fost 18 voturi impotriva. çn aceste conditii, ar fi disparut din document prevederea privind interdictia de colaborare cu PSD pentru ca, insumate, impotrivirile si abtinerile, considerate impreuna ca un vot negativ, ar fi fost mai multe decat optiunile favorabile. çn aceste conditii, Tariceanu a cerut repetarea votului, nu inainte de a ameninta ca isi va da demisia. S-a votat apoi uninominal, nemaifiind probleme, scorul fiind de 64 pentru si sapte abtineri.

Calcule pentru a€žGuvernul Alianteia€œ

Interesant este ca liberalii erau sa faca initial o alta greseala fatala, aceea de a exclude orice colaborare si cu PRM, a€žuitanda€œ ca Traian Basescu ar putea avea nevoie de voturile electoratului peremist in turul al doilea al prezidentialelor sau ca PRM ar putea fi un partener in Parlament. Totul a fost insa reparat la timp, astfel ca rezolutia exclude doar colaborarea cu PSD. La fel de interesant este ca aliatii nu se considera invinsi, cel putin pana dupa turul al doilea. Traian Basescu a anuntat ca daca va ajunge presedinte il va mandata pe Tariceanu sa formeze guvernul, iar Alianta D.A. va incepe negocieri pentru sustinerea parlamentara cu alte formatiuni. Cei doi lideri ai Aliantei mizeaza, potrivit unor surse, inclusiv pe atragerea PUR, care are 32 de mandate in Parlament. De aceea, in Rezolutia adoptata in unanimitate de PNL si PD, in structurile comune de conducere, nu a fost exclusa colaborarea cu Uniunea Nationala PSD+ PUR, ci numai cu PSD!