Fostii presedinti - si actuali disidenti ai PNL, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, au prezentat ieri, la Pitesti, o noua platforma-program pentru relansarea liberala. La eveniment au participat Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Radu F. Alexandru, cu totii recent exclusi din PNL.
Stolojan a motivat existenta unei asemenea initiative: "PNL, in loc sa fie motorul unificarii de dreapta, este in deriva si pierde din credibilitate. PNL a fost confiscat, astazi, de un grup restrans, care il foloseste in interes personal. Dorim o clarificare doctrinara in interiorul PNL si lansarea intr-o dezbatere publica a acestui proiect". Stolojan a precizat ca platforma lanseaza o dezbatere pentru identitate a fortelor de centru-dreapta. Platforma are cinci directii prioritare: directia strategica a PNL, directia agendei si exercitiul guvernarii, directia relansarii partidului, directia doctrinara si directia de unificare a fortelor de centru-dreapta. Reforma interna a liberalilor urmareste relansarea strategiei partidului, astfel incat PNL sa nu ramana un partid cu interese marunte, de supravietuire politica, a adaugat Stolojan, care a acuzat ceea ce a numit drept "incapacitatea presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, de a conduce intregul partid ca un lider de partid, si nu ca unul al unui grup de interese, lipsa de coerenta si ezitarea in luarea deciziilor".
Consilierul prezidential a mai spus ca platforma liberala este necesara, fie ca Alianta continua sa existe, fie ca se discuta de alegerile anticipate sau de schimbarea majoritatii parlamentare. "Platforma trebuie sa tina treaza ideea unificarii fortelor de dreapta", a adaugat Stolojan. Acesta a criticat si guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. Cel mai grav lucru, in opinia fostului membru PNL, este faptul ca guvernarea Tariceanu nu are in acest moment nici un fel de strategie de dezvoltare a Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Pentru aceasta, Stolojan a sugerat ca ar trebui antrenati cei mai buni specialisti in domeniul economiei si finantelor, asumarea unui obiectiv strategic prioritar, si anume atingerea unui nivel de trai european, reprezentat de nivelul mediu de castig pe plan european, in prezent romanii obtinand doar 35% din acesta. Fostul presedinte al PNL a mai spus ca, imediat dupa ce a fost exclus de catre filiala PNL sector 2, a primit mai multe oferte sa se reinscrie in partid, din partea mai multor organizatii teritoriale, insa a refuzat sa mai discute pe aceasta tema pentru ca oamenii respectivi sa nu aiba probleme si sa fie dati afara din partid.
Liberalii au criticat platforma
Membrii partidului liberal au criticat dur initiativa celor doi fosti presedinti ai partidului. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ca PNL a anuntat deja ca va lansa, peste doua saptamani, o strategie pentru Romania postaderare, bazata pe strategii economice si fiscale care sa convearga cu cele existente deja in tarile Uniunii Europene. Vosganian a declarat ca aceasta platforma reprezinta un text pentru o motiune de cenzura si nu intelege cui anume i se adreseaza criticile din textul documentului. Vosganian nu a negat serviciile pe care Stolojan si Stoica le-au adus partidului liberal, insa a precizat ca aceasta platforma nu va reusi sa dezbine membrii PNL, ci, dimpotriva, ii va uni. El a adaugat ca platforma lansata la Pitesti nu aduce elemente noi si a criticat atacurile personale aduse unor lideri ai partidului, referindu-se la presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.
La randul sau, premierul Tariceanu a dat o replica usturatoare disidentilor. "Este o pierdere de timp sa stau sa raspund la niste critici penibile. Cred ca mai important este sa ascultam preocuparile cetatenilor si sa ne ocupam de lucrurile cu adevarat serioase, nu de ambitii sau veleitati personale ale unora", a reactionat presedintele PNL. Tariceanu a spus ca Theodor Stolojan face confuzii foarte des si ca documentul lansat la Pitesti nu poate fi considerat o platforma. In opinia lui Tariceanu, Stolojan este manevrat, insa nu a oferit alte detalii in acest sens. "Sigur ca, daca Stolojan are o problema personala cu mine, e un lucru. Ar fi foarte bine ca aceia care il inconjoara sau il imping de la spate, mai bine zis, pentru ca dansul vad ca numai asa stie sa functioneze, ar incerca sa vina cu ceva nou, sa propuna ceva romanilor", a spus presedintele PNL. Premierul a precizat ca, in opinia sa, documentul facut public de Theodor Stolojan nu va crea probleme PNL.
Anticipatele bat la usa
Actuala coalitie de guvernamant nu mai rezista mult, iar partidele politice din Romania au inceput sa faca planuri pentru noi alegeri, pentru ca disputele politice au dovedit ca actuala coalitie aflata la putere nu mai poate rezista mult. Guvernul instabil se va destrama la scurt timp dupa aderarea la Uniunea Europeana, iar alegerile anticipate vor fi convocate cel mai probabil in 2007, poate chiar in primavara. Aceasta este concluzia Centrului de Prognoze Stratfor din America. Agentia si-a castigat in ultimul deceniu reputatia de a fi realizat numeroase previziuni foarte precise despre evolutia evenimentelor politice sau economice din intreaga lume.