Presedintele Traian Basescu a trimis ieri procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie o informare in care desesizeaza, in cazul lui ßeres, Comisia speciala pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei. "Hotararea a fost luata in temeiul prevederilor art. 24 alin. (3) din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. Presedintia arata ca prevederile de ordin procedural ale legii "nu se aplica fostilor membri ai Guvernului in nicio situatie".
In aceasta situatie, impotriva lui ßeres, Parchetul poate decide singur declansarea urmaririi penale.

Neconstitutionalitatea comisiei speciale

Fostul ministru al Economiei Codrut ßeres a fost acuzat de procurorii DIICOT in dosarul privatizarilor strategice ca ar fi servit interesele retelei lui Stamen Stantchev in mai multe cazuri, de la privatizari pana la contracte ieftine de energie, in cazul Alro Slatina. Comisia prezidentiala speciala pentru analizarea unor posibile infractiuni de catre ministri a fost convocata saptamana trecuta, la cererea DIICOT, pentru ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy si ministrul demisionar al Economiei Codrut ßeres. El a refuzat sa se prezinte la audierile din comisie, iar avocatul lui, Sergiu Andon, a anuntat ca, odata ajuns dosarul clientului sau in instanta, va ridica o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la comisia speciala. Comisia, care functioneaza pe baza legii raspunderii ministeriale, nu are competente decat pentru verificarea unor posibile infractiuni savarsite de ministrii in functie.

"Multumiri domnului presedinte"

Sergiu Andon, avocatul lui ßeres, a declarat marti seara ca actualul senator PC nu renunta la exceptia de neconstitutionalitate formulata ca reactie la gestul sefului statului de a activa Comisia speciala de la Cotroceni in cazul sau, desi demisionase. Andon a afirmat nu numai ca ßeres nu renunta la exceptia de necon-stitutionalitate ridicata, dar si ca aceasta are si mari sanse de reusita la Curtea Constitutionala. "Noi n-am formulat exceptia de constitutionalitate ca sa-i fortam mana presedintelui", a explicat Andon. El a avut cuvinte de apreciere la adresa demersului de revocare a lui ßeres din functia de ministru. "Gestul presedintelui este normal, ii multumim in ideea ca a procedat prompt, apreciem pentru ca este o preocupare ca ministerul sa mearga inainte", a conchis Andon.
Cu toate acestea, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a confirmat ieri ca procurorii pot incepe urmarirea penala impotriva lui Seres fara avizul comisiei speciale de la Cotroceni.
Kovesi a trimis la 4 decembrie, o sesizare Comisiei speciale de la Cotroceni, in care a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor Zsolt Nagy si Codrut ßeres.