Legislatia cu privire la minoritati este respectata in 80% din localitatile unde acestea reprezinta peste 20% din populatie, situatia fiind "ingrijoratoare" acolo unde minoritarii sunt sub acest procent, conform unui studiu al Centrului de Cercetare a Relatiilor Interetnice facut public ieri. Acest studiu - realizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relatii Interetnice (DRI), din cadrul Guvernului, si completat in februarie-martie 2006 - a urmarit situatia implementarii legislatiei privind minoritatile nationale.
Astfel, au fost chestionati functionarii publici din 1.249 de localitati unde populatia minoritara reprezinta minimum 20 la suta, ceea ce inseamna 522 de administratii locale. Conform studiului, in aproximativ 80 de procente din localitatile mentionate sunt indicatoare bilingve, iar in sapte la suta autoritatile spun ca nu este cazul sa existe astfel de indicatoare.
Potrivit secretarului de stat al DRI, este ingrijoratoare situatia localitatilor unde minoritatile sunt putin sub nivelul de 20 la suta. "Este foarte simplu ca in localitatile unde sunt 50 la suta minoritati nationale sa existe bilingvism, e ingrijoratoare situatia din localitatile unde minoritatile reprezinta mai putin de 20 de procente", a spus Attila Markó. Istvan Horvath, directorul Centrului de Cercetare a Relatiilor Interetnice din Cluj, a dat exemplul maghiarilor, precizand ca in zece la suta din localitatile unde exista aceasta minoritate legea nu este respectata. Potrivit acestuia, intre cinci si zece la suta din ungurii din Romania inteleg, dar nu vorbesc romana, numarul celor care nu inteleg limba romana fiind de numai doua procente. (A.M.)