Comisiile juridica si de aparare ale Camerei Deputatilor au inceput dezbaterile la cele cinci proiecte de lege care fac parte din pachetul privind siguranta nationala, dar au constatat ca, pe acest pachet, nu exista un punct de vedere al Guvernului si nici al CSAT. Din acest motiv ele vor fi retrimise institutiilor in cauza.
Deputatii PC si PSD Sergiu Andon si Marian Saniuta au precizat ca pentru dezaterea acestui pachet legislativ trebuie sa se ceara punctul de vedere al CSAT. Saniuta a remarcat ca discutiile asupra pachetului au inceput fara sa existe o strategie nationala de securitate. "Fara aceasta strategie, discutiile vor fi subiective", a adaugat Saniuta. Deputatul PNL George Scutaru a precizat ca acest pachet legislativ este in proportie de 80% la fel cu cel adoptat de Guvern in octombrie 2006. Acesta s-a blocat la CSAT si atunci parlamentarii PNL au decis sa-l promoveze in Parlament ca initiativa legislativa, a adaugat Scutaru. "Am vrut sa dam un semnal politic si de aceea am semnat 71 de parlamentari. Speram ca CSAT sa dovedeasca de aceasta data o mai mare deschidere si sa-si exprime punctul de vedere", a mai spus deputatul PNL. El a aratat ca, oricum, daca pachetul legislativ nu este adoptat in 60 de zile, va fi adoptat tacit de Camera Deputatilor si apoi va merge la Senat.
Reprezentantii serviciilor vizate in acest pachet legislativ, SRI, SIE, SPP, STS, prezenti la dezbaterile din comisii, au criticat cele cinci proiecte de lege, fiind nemultumiti ca nu au fost consultati la elaborarea lor si aratand ca prevederile lor trebuie armonizate. Directorul SPP Lucian Pahontu a declarat ca nu este de acord cu trecerea SPP in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si transformarea lui in departament. El a spus ca nu este normal ca un singur articol dintr-o lege sa desfiinteze o alta lege - Legea de organizare si functionare a SPP. Potrivit lui Pahontu, daca SPP va fi in subordinea MAI, nu se stie cine va conduce misiunile SPP, cine va raspunde de ele. Reprezentantul STS a precizat ca nici Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu este de acord cu trecerea de la Ministerul Comunicatiilor la MAI si a aratat ca nu a fost consultat la elaborarea pachetului legislativ.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, la inceputul acestei saptamani, sa prelungeasca de la 45 la 60 de zile, pana la 4 aprilie, termenul de depunere a raportului de catre comisiile sesizate pe fond - cea juridica si cea pentru aparare - in privinta pachetului legislativ referitor la legile sigurantei nationale.