Proiectele de legi ale sigurantei, in forma aprobata de Guvern, au ajuns la Departamentul Securitatii Nationale al Presedintiei, iar dupa avizarea in CSAT acestea se vor intoarce la Guvern, conform HG 50/2005, a declarat ieri consilierul prezidential Adriana Saftoiu.
Consilierul a precizat ca sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) pe tema proiectelor amintite va avea loc dupa ce Departamentul Securitatii Nationale isi va formula amendamentele. Saftoiu a invocat Hotararea de Guvern 50 din 2005, republicata, conform careia proiectele de acte normative pentru care, potrivit legii, este necesar avizul Consiliului Suprem de Aparare a tarii se supun spre adoptare Guvernului numai dupa obtinerea acestui aviz. Tot potrivit acestei HG, proiectele de acte normative carora li s-au adus modificari de fond ca urmare a discutarii si adoptarii lor in sedinta Guvernului vor fi supuse unei noi avizari a Consiliului Legislativ, a Consiliului Suprem de Aparare a tarii si a Consiliului Economic si Social, dupa caz.
Prevederile acestei hotarari de guvern au fost invocate si de mi-nistrul Justitiei, Monica Macovei, care a sustinut ca pachetul legilor sigurantei trebuie sa primeasca avizul CSAT inainte sa fie aprobate de Executiv.

Pozitii diferite

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut insa o pozitie diferita, precizand ca, potrivit Legii CSAT, in Consiliu sunt avizate initiativele si proiectele elaborate de Guvern. "Doamna Monica Macovei se refera la o hotarare de guvern. Nu a observat ca exista o lege a CSAT care prevede ca in Consiliu sa se avizeze initiativele si proiectele elaborate de Guvern", a spus Tariceanu. El a aratat ca actele normative care, potrivit legii, trebuie sa obtina avizul CSAT vor fi trimise Consiliului numai dupa ce sunt dezbatute in sedinta de catre membrii Guvernului.
Prin urmare, Executivul a aprobat, in sedinta din 25 octombrie, pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, dupa ce actele normative au fost amanate de mai multe ori in asteptarea avizului din partea Ministerului Justitiei.
La 31 octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca, din cate stie, legile "sunt destul de proaste" si vor trebui sa fie "amendate consistent".