Senatorii au reusit sa dezbata in prima jumatate a acestei sesiuni parlamentare 47 din cele 51 de proiecte de lege primite de la Guvern cu titlu de prioritati de integrare. Deputatii mai au insa de parcurs mai mult de jumatate din cele 98 de prioritati legislative ale Executivului.
In primele aproximativ 10 saptamani ale acestei sesiuni parlamentare, incepute in februarie, senatorii au luat in dezbatere mare parte dintre actele normative care fac parte din programul prioritar pentru integrare al Guvernului, urmand ca cele patru proiecte legislative ramase nefinalizate sa treaca de plen pana la raportul de monitorizare al Comisiei Europene, din 16 mai.
Majoritatea proiectelor pe integrare trimise de Guvern au fost adoptate de catre senatori, doar cinci dintre cele 47 dezbatute fiind respinse: modificarea si completarea Legii Curtii de Conturi, modificarea Legii privind executorii judecatoresti, Legea privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii sau a unor parti ale acesteia, Legea privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si modificarea Legii privind Statutul functionarului public.
Printre proiectele care au starnit cele mai aprinse dezbateri, respins initial de Senat si adoptat in urma cererii de reexaminare trimisa de presedintele Romaniei, s-a numarat "ordonanta DNA", care a fost trecuta de Camera Superioara cu unele modificari fata de proiectul Ministerului Justitiei. Dintre cele patru proiecte legislative importante pentru integrare, care nu au trecut inca de plen, doua sunt in lucru la comisiile de specialitate si doua au fost inscrise pe ordinea de zi a Senatului, existand sanse ca, in urmatoarele patru saptamani, sa fie adoptate.

Deputatii au mai mult de lucrat

La randul lor, deputatii au parcurs in prima jumatate a acestei sesiuni 43 dintre cele 98 de acte legislative trimise de Guvern cu titlul de prioritati.
Potrivit statisticilor Camerei Deputatilor, dintre cele 43 de proiecte legislative, 21 se afla in faza de promulgare, doua sunt pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, 15 la comisiile permanente, patru au fost trimise la Senat, iar unul este inregistrat la Biroul Permanent pentru trimitere la comisii, in timp ce opt proiecte de lege se afla la comisii cu termenul de depunere a raportului depasit.
Printre proiectele aflate in proces legislativ la Camera Deputatilor se afla legea privind sistemul national de asistenta sociala, legea pentru aprobarea OUG privind circulatia pe drumurile publice, legea privind bancile de credit ipotecar, legea privind obligatiunile ipotecare.
In cadrul comisiilor permanente se dezbat, in prezent, proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale din Romania, proiectul de lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.