• Senatorii au adoptat saptamana aceasta mai multe proiecte de lege initiate de Guvern, printre care cel privind reglementarea activitatii zilierilor precum si Ordonanta prin care se introduce coplata.
• Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional de catre zilieri, prioritate legislativa a Guvernului. Proiectul de lege reglementeaza incheierea unui contract pe o perioada de o zi intre beneficiarul de lucrari si zilier, care va fi inregistrat intr-un registru de evidenta al zilierilor. Viitoarea lege prevede, in mod limitativ, domeniile in care se pot exercita activitati cu caracter temporar: cel al agriculturii, vanatorii si pescuitului, silviculturii, pisciculturii, pomiculturii, spectacolelor, productiilor cinematografice si audiovizuale, precum si activitatilor gospodaresti.
• Senatorii au adoptat, tot luni, proiectul de lege prin care este introdus asa-numitul tichet moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, cu scopul de a creste nivelul resurselor financiare din domeniu.
• Ordonanta de Urgenta nr. 20/2009 care prevede reorganizarea unor unitati din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va fi retrasa de la promulgare, in urma solicitarii facute de comun acord de presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Toni Grebla, si ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a cerut, miercuri, echipei tehnice sa faca demersurile necesare pentru retragerea de la promulgare a actului normativ, adoptat in urma cu o saptamana de Senat, in calitate de Camera decizionala, si care nu a fost deocamdata transmis Presedintiei. Presedintele Comisiei juridice, co-raportoare la acest proiect alaturi de Comisia pentru aparare si cea pentru administratie publica, a cerut repunerea ordonantei in dezbaterea Senatului, invocand o ‘‘eroare materiala‘‘ in raport, care a influentat rezultatul votului din plen. Toni Grebla a subliniat ca solicitarea privind repunerea pe ordinea de zi a plenului are sustinerea tuturor liderilor grupurilor parlamentare. Ministrul Traian Igas a precizat ca ‘‘daca procedural ordonanta se poate intoarce spre plen si spre Comisia juridica, acest lucru ar ajuta foarte mult Ministerul Administratiei si Internelor‘‘. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 20/2009 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 30/2007 privind organizarea si functionarea MAI si pentru reorganizarea unor unitati din subordinea MAI a trecut de Senat in forma initiala, propusa de Guvern, dupa ce raportul cu amendamente a fost respins. Prin actul normativ al Guvernului, Grupul Special de Protectie si Interventie ‘Acvila‘ era trecut in subordinea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, iar Agentia Nationala Antidrog si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala - in structura Inspectoratului General al Politiei. Unul dintre amendamentele comisiilor, a carui adoptare a fost sustinuta de reprezentantii Guvernului, prevedea tocmai mentinerea Agentiei Nationale Antidrog si a Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane in subordinea MAI, asa cum a functionat inainte de emiterea ordonantei.
• Tot miercuri a fost respinsa propunerea legislativa a senatorului UDMR Gyorgy Frunda de modificare a Codului fiscal privind scutirea de la plata impozitului a locuintei personale in care domiciliaza proprietarul. De asemenea, propunerea legislativa mai prevedea si abrogarea articolului 252 privind majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce detin mai multe cladiri.