PSD si PNL au reusit astazi in Senat sa pareze intentiile parlamentarilor puterii de a face din legea pensiilor o urgenta pe care sa o vada trecuta la Camera Deputatilor intr-o saptamana. Dupa ce a lasat puterea si opozitia sa se certe aproape doua ore, Mircea Geoana a inchis sedinta inainte de a se ajunge la vreun rezultat.
Dincolo de pastrarea calendarului stabilit ieri in Biroul Permanent - cu raport final pe lege abia pe 2 noiembrie si deschiderea discutiei pe mai multe articole-cheie, inclusiv punctul de pensie, fata de ceea ce a cerut Traian Basescu - PNL si PSD au profitat azi de dezbaterea deschisa de PDL pentru a o infiera din nou pe Roberta Anastase in "amintirea fraudei mizerabile de la Camera Deputatilor", dupa cum a etichetat-o liderul de grup al PNL, Puiu Hasotti.

Ultimatum de la PNL: blocaj pe toata legea

Frontul a fost deschis de PSD. "Procedura de urgenta de total inutila. Reexaminarea se rezolva in maximum 30 de zile, iar procedura de urgenta la fel. Nu inteleg de ce trebuie sa inventam o procedura care nu exista", a incercat Miron Mitrea sa sara din start peste propunerea PDL-istilor de a discuta legea strict pe cererea lui Basescu si in regim de urgenta. "Asta se intampla pentru ca avem colegi care vor sa-si arate obedienta fata de Basescu. Pentru ca a trecut prin frauda, legea ar trebui reluata integral", i-a raspuns, tot din tabara PSD, Olguta Vasilescu.
Scandalul fraudarii votului ca Camera Deputatilor a fost fluturat, ca argument pentru "o discutie serioasa", si de liberalul Varujan Vosganian. "La Senat a trecut prin adoptare tacita, la Camera pe sub tejghea. Nu mai putem recurge la tertipuri. Daca n-am fost capabili la prima trecere prin gara sa fluturam batista responsabilitatii, de data asta nu mai putem trece cu acceleratul aceasta lege", a spus senatorul PNL.
Tot dinspre liberali a venit si un ultimatum: daca puterea vrea sa devanseze termenele fixate de opozitie, PNL si PSD vor bloca discutiile. "In comisia de munca opozitia e majoritara. Putem sa blocam, putem veni in plen fara raport. Aici vreti sa ajungem?", a avertizat Puiu Hasotti.

PDL incearca sa se agate de acordul cu FMI

Ignorand revolta anti-Anastase, senatorii PDL au scos la inaintare acordul cu FMI. "Exista un acord cu FMI pe care l-am negociat impreuna cu PSD si, din nefericire, suntem in tintarziere. Pe 19 soseste delegatia CE, iar pe 20 a FMI. Trebuie sa facem dovada ca ne mentinem promisiunile", a incercat Anca Boagiu sa sustina urgentarea legii.
Dupa aproape doua ore de dispute, reexaminarea ceruta de Basescu a ramas asa cum a dorit opozitia, chiar daca puterea avea suficienti senatori in plen cat sa-si impuna punctul de vedere. Ultimul cuvant i-a apartinut lui Geoana care, dupa ce s-a terminat cearta intre tabere, a incheiat sedinta fara a supune nimic la vot.
Legea va merge astfel marti la Comisia juridica, in care tot opozitia este in avantaj, unde se va decide daca, dincolo de reducerea varstei de pensionare a femeilor la 63 de ani, se vor rediscuta si valoarea punctului de pensie sau situatia pensiilor speciale.