Presedintele UDMR, Markó Béla, considera ca nu ar fi util daca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale ar intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor fara raportul comisiilor de specialitate. El a declarat ca, in opinia sa, in activitatea parlamentara este nevoie de raportul comisiilor.
In opinia acestuia, faptul ca mai multe comisii dezbat impreuna proiectul de lege a fost o solutie "extrem de proasta".
Markó a apreciat ca ar fi fost mult mai bine sa fi existat o singura comisie care sa faca raport la acest proiect legislativ, "probabil Comisia pentru drepturile omului". Pe de alta parte, secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a precizat ca, la solicitarea reprezentantului UDMR, membrii Biroului i-au invitat la discutii pe aceasta tema pe presedintii comisiilor juridica, de invatamant si pentru drepturile omului, comisii care trebuie sa dezbata Statutul minoritatilor nationale. Potrivit lui Munteanu, reprezentantul UDMR s-a aratat nemultumit de faptul ca proiectul se afla pe ordinea de zi a celor trei comisii de mai multe luni si nu exista cvorumul necesar pentru adoptarea lui.
Ioan Munteanu a precizat ca Biroul permanent a ajuns la concluzia ca "nu exista vointa politica si nu se asigura cvorumul necesar dezbaterii actului normativ". Ca urmare, liderii grupurilor parlamentare trebuie sa propuna Biroului permanent o modalitate de lucru a celor trei comisii, a adaugat Munteanu. (Carmen Corbu)