Dupa patru tentative etuate de a vota, comisiile care discutau Legea Anii si-au intrerupt marti la pranz activitatea urmand sa reia dezbaterile dupa-amiaza. Membrii Comisiei pentru drepturile omului ti ai Comisiei juridice din Senat nu s-au inteles, marti, asupra a ceea ce votau, respectiv daca elimina din Ordonanta ANI termenul "avere nejustificata" sau cel de "avere ilicita". Primul vot din comisiile reunite de drepturile omului ti juridica - 4 voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" ti 5 abtineri - a dus la respingerea formei Ordonantei ANI care prevedea ca legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate se aplica averilor nejustificate. Unii dintre membrii celor doua comisii au sustinut ca, din greteala, au votat impotriva textului acceptat de Executiv, deti doreau sa voteze in favoarea acestuia, ceea ce a dus la cererea reluarii votului, motivul invocat fiind insa ca membrii Comisiei pentru drepturile omului nu erau in cvorum in momentul votului, aspect ce ar fi putut fi atacat in plen.
"Domnilor colegi, imi pare rau, dar ne facem de ras in fata intregii tari daca 16 oameni nu ttim sa numaram intr-un fel"- a spus, vizibil iritat, Gyorgy Frunda, pretedintele Comisiei pentru drepturile omului.
Dupa un sir de discutii in contradictoriu, Gyorgy Frunda a suspendat tedinta.
Membrii comisiilor au parasit sala de tedinta vizibil nemultumiti, majoritatea cerand ca votul sa se reia dupa-amiaza, pentru clarificarea a ceea ce se voteaza.
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a spus ca sunt suficiente 10 minute de linitte pentru ca senatorii sa se puna de acord cu privire la aceasta modificare a Ordonantei ANI.