Legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri este "cea mai spectaculoasa solutie la depasirea crizei", a spus, astazi, presedintele PSD, Mircea Geoana. Mai mult, continuand linia ironica, Geoana a amintit de declaratiile lui Traian Basescu din campania prezidentiala trecuta, cand seful statului spunea ca "unul din cinci romani este homosexual".
"Acum cinci ani de zile, in campania precedenta, domnul Basescu spunea ca unul din cinci romani este homosexual. Acum, in plina criza, cred ca asta e solutia miraculoasa anticriza: prostitutie si droguri libere pe strazi. Este probabil cea mai spectaculoasa solutie la depasirea crizei pe care o traversam. Sunt ironic. Cred ca avem nevoie de raspunsuri mult mai serioase, la probleme mult mai serioase in acest moment, din partea celui care este, astazi, presedinte", a spus Mircea Geoana.
Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice propune, in Raportul sau, dezincriminarea consumului de droguri si a sexului comercial, ca solutii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostitutiei si raspandirii infectiei cu virusul HIV.
Una dintre solutiile inaintate de Comisia prezidentiala se refera la "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului!", dupa cum specifica autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafata" consumatorii. Raportul invoca faptul ca, in mai multe orase ale Romaniei, exista deja magazine care vand produse etnobotanice, cu aceleasi efecte ca drogurile ilegale usoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile".
"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arata in Raport.
Aceeasi Comisie propune si legalizarea sexului comercial, adica a prostitutiei, dar nu si a intermediarilor de servicii sexuale, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala.