Bogdan Tiberiu Iacob publica pe siteul Inpolitics articolul "Lovitura Cotrocenilor: Basescu pregateste pasarea guvernarii".
Toate scenariile si strategiile de salvare a PDL din prabusirea dramatica sunt apa de ploaie, pentru ca nicio cosmetizare guvernamentala sau campanie de imagine nu mai poate pacali electoratul. Este si concluzia la care, potrivit unor surse politice de varf, tandemul Basescu-Lazaroiu a ajuns, in ultima perioada, drept pentru care presedintele se indreapta cu pasi repezi spre singurul colac de salvare pe care il mai are. Conditia de baza, insa, e sa pacaleasca eficient actuala opozitie.
Asa cum aratam nu demult aici, Traian Basescu ar avea probleme tehnice serioase in cazul in care ar dori sa il schimbe pe Boc - cu acordul acestuia, desigur - cu alt premier din tabara actualei puteri. Motivul e acela ca statutul PDL spune clar ca un succesor al premierului trebuie musai validat de Consiliul National, iar aici, vechea garda a baronilor ar putea avea, de aceasta data, un cuvant greu de spus. In egala masura, lui Basescu nici nu i-ar servi la mare lucru sa schimbe guvernul Boc cu altul asemanator, pentru ca situatia a ajuns intr-un punct suficient de disperat incat orice cabinet ar veni, tot unul de sacrificiu ar fi. Asa ca salvarea PDL de la prabusirea in sondaje pana sub cota de avarie nu ar putea veni din aceasta directie.
Solutia e una singura, si ea va fi incercata, din informatiile noastre, in toamna: e vorba de specularea depunerii unei motiuni de cenzura de catre opozitie. Concret, Basescu si fidelii sai din PDL pregatesc votarea, discreta sau chiar fatisa, a motiunii opozitiei, iar dupa demiterea lui Boc, presedintele va oferi guvernarea PNL, PSD sau unei aliante a celor doua partide. Daca cele doua partide, separat sau impreuna, refuza oferta presedintelui de a nominaliza un premier din randul lor, isi taie de sub picioare craca dreptului de a mai critica guvernarea PDL. Traian Basescu va putea sa puna la zid, de aici inainte, refuzul celor doua partide de a-si asuma raspunderea guvernarii, iar acestea ar putea suporta furia alegatorilor dezamagiti de guvernarea pedelista.
Daca ele accepta, insa, oferta presedintelui, PDL trece in opozitie, de unde va asista, linistit, la prabusirea mitului opozitiei salvatoare, in cei 2 ani ramasi pana la alegeri. Pentru ca, o spunem inca o data, indiferent cat de corecte ar fi masurile luate de o alta guvernare, mai capabila si mai responsabila, efectul lor ar fi tot unul devastator asupra populatiei, pe termen scurt si mediu. Ne lamureste o scurta privire aruncata peste gard in Ungaria, acolo unde Viktor Orban a venit la putere cu un scor fara precedent, 67%, dar in numai cateva luni criza economica a adus tara in blocaj financiar si l-a prabusit dramatic in sondaje.
Salvarea PDL ca partid nu poate veni decat cu pretul taios al renuntarii la guvernare, introducand, in locul sau, in ghilotina crizei partidele care acum cresc spectaculos in opozitie.
Marea intrebare este in ce masura PSD si PNL constientizeaza acest pericol? Declaratiile din ultima vreme ale lui Victor Ponta ("exclud o intrare la guvernare a PSD pina la alegeri", "nu vad posibila o guvernare cu PNL" etc) par sa indice ca acesta a inceput sa inteleaga riscul intrarii, acum, la guvernare, ca si al alegerilor anticipate.
Dinspre PNL vin, deocamdata, mesaje contrarii, potrivit carora liberalii sunt gata sa isi asume guvernarea pe cont propriu, dar la mijloc ar putea fi vorba de o strategie de imagine bazata pe incredintarea ca o asemenea eventualitate nu are sanse sa se produca.
E foarte probabil, de asemenea, ca tot mai desele apropouri democrat-liberale privind o refacere a Aliantei D.A. la guvernare sa fie o capcana pregatitoare a terenului pentru lovitura de toamna descrisa mai sus. Daca PNL refuza categoric - a facut-o deja - apropierea de PDL, singura varianta care ii ramane e guvernarea de unul singur sau cu ajutorul PSD, ambele situatii convenindu-i lui Basescu. Exista, insa, si minti lucide la PNL care spun ca, la motiunea din toamna se vor lua masuri discrete pentru ca ea sa nu treaca, informatii asemanatoare venind si din tabara PSD. Fortarea lui Basescu sa si-l asume, in continuare, pe Boc, este reteta salvatoare a opozitiei, care in 2012 va impinge categoric PDL spre o soarta inca si mai cumplita decat a taranistilor, in 2000.