Liderul taranist Radu Sarbu a declarat, marti, ca acordul pe care l-a semnat cu presedintele PSD Mircea Geoana reprezinta "un acord de reconciliere nationala, acord fara precedent in Romania post-revolutionara".
"Acordul pe care l-am semnat impreuna cu Mircea Geoana este un acord fara precedent in societatea romaneasca, in ultimii 20 de ani. Este vorba despre un acord de reconciliere nationala, care cuprinde o sfera mult mai larga decat componentii a doua partide sau chiar a bazinelor lor electorale", a declarat Radu Sarbu, presedintele PNTCD - aripa Sarbu.
Potrivit lui Radu Sarbu, romanii care si-au ales Unirea, ca simbol pentru Ziua Nationala, nu sunt, din pacate, solidari, o responsabilitate majora pentru aceasta lipsa de solidaritate apartinand clasei politice. "Eu cred ca acordul dintre PNTCD si PSD, semnat marti si asumat de viitorul Presedinte al Romaniei atat in binele partidului pe care il conduce, cat si al viitoarei functii pe care o va ocupa la Cotroceni, reprezinta primul pas si foarte iportant: romanii trebuie sa se realcatuiasca, sa se resolidarizeze, pentru a putea construi impreuna un proiect comun", a mai precizat Radu Sarbu.
"Nu putem vorbi de doua partide! In spatele meu se afla singurul PNTCD care exista, inregistrat juridic, organizatiile puternice din Ardeal si din Bucuresti, iar de cealalta parte se afla sunt cateva persoane - mai degraba ca organizatii, persoane care din interese personale, uneori chiar materiale, il sustin pe fostul presedinte al partidului, Milut", a mai adaugat presedintele PNTCD - aripa Sarbu. PNTCD (aripa Sarbu) si PSD au semnat, marti, un acord de reconciliere nationala, reprezentantii celor doua partide considerand depasita etapa de confruntare aspra dintre ele.
"PNTCD saluta pozitia d-lui Mircea Geoana, de reorientare doctrinara a PSD, care conduce PSD catre o social-democratie de tip occidental, compatibila democratic si cu doctrina crestin-democrata a PNTCD", se mentioneaza intr-un document semnat de Radu Sarbu, Gheorghe Ciuhandu, Doru Nasui si Liviu Petrina, din partea taranistilor, respectiv Mircea Geoana, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, din partea social-democratilor.
Liderii factiunii Sarbu din PNTCD ii indeamna pe simpatizanti sa voteze in turul al doilea al prezidentialelor pentru Mircea Geoana. Totodata, PNTCD - aripa Sarbu si PSD considera ca reconcilierea trebuie sa se bazeze pe Adevar si pe Morala Crestina, considerand ca actiunea de combatere a comunismului, "ca ideologie totalitara si practica politica, a fost si este legitima si necesara" dar si ca "vinovatia nomenclaturii comuniste si a celor din aparatul represiv, care au facut posibila teroarea, este reala si trebuie recunoscuta si condamnata public".