La iarna, locuitorii Craiovei vor asculta muzica la fantana arteziana a lui Solomon si vor topai in jurul jocurilor de lumini si lasere pe care primarul le va inaugura in centrul orasului. Cel putin asa sustine edilul-sef care, la presiunea opiniei publice, a facut cunoscuta o parte din celebrul contract de executie de aproape 300 de miliarde de lei, semnat cu UTI International.
Speriat de ecourile din presa ale refuzului de a face public contractul pentru modernizarea centrului Craiovei ce se va executa cu bani imprumutati de la banca, primarul Solomon a dat ieri publicitatii, in cadrul unei conferinte de presa, o parte din contractul de executie atribuit prin licitatie publica firmei UTI International, cu sediul in Italia, in asociere cu SCT Bucuresti SA si Domarcons SA. Nemultumit de prevederile legale in vigoare, Solomon a infierat cu manie proletara ordonanta privind achizitiile publice pe care o considera un act normativ tampit. "Ordonanta nr. 60 este o ordonanta tampita data de un guvern care nu a fost responsabil. Ea permite ca pretul cel mai mic, in proportie de 80%, sa castige licitatia. Firma care ofera cu un leu mai putin trebuie sa o declar castigatoare, lucru care lasa sa planeze suspiciuni asupra primarului. De asemenea, ordonanta permite ca termenul de finalizare a executiei sa se prelungeasca si pretul initial al lucrarilor sa creasca cu 50% daca intervin lucrari ascunse si daca seful de santier impreuna cu arhitectul propun acest lucru", a declarat Antonie Solomon. Desi termenul de finalizare a lucrarilor este de sase luni, nici una dintre parti nu exclude prelungirea lui in functie de lucrarile suplimentare si neprevazute in contract. Problemele ar putea aparea din cauza lipsei unui inventar clar al numarului si traseului conductelor de utilitate publica, ce strabat subsolul terenului pe care se vor executa lucrarile. Reprezentantii UTI International Forli Italia, sucursala Bucuresti, prezenti la conferinta de presa, au declarat ca deciziile se vor lua in functie de situatia din teren. "Pentru ca nu exista planurile complete ale conductelor de subsol, lucrarile se fac luand deciziile in timp real. Momentan nu avem in plan devieri de conducte, iar daca vor fi, costurile le vor suporta detinatorii de utilitati. Nu este exclus sa apara costuri suplimentare", a declarat Petrus Cindea, directorul diviziei instalatii si constructii a Grupului de firme UTI.
Locatarii din centru vor avea praf si zgomot la discretie
Desi in contract este prevazut ca firma executanta sa lucreze sapte zile din sapte, primarul Solomon nu le da voie sa munceasca duminica pe motiv ca este lasata de Dumnezeu pentru odihna. Chiar si in aceste conditii, executantul sustine ca termenul de finalizare al contractului va fi respectat. "Daca primaria ne impune anumite limite de lucru, suntem obligati sa le acceptam. Poate vom folosi noaptea pentru livrarea de materiale. Daca este sa intarziem o luna din cauza noastra, prefer sa platim penalizarile de 0,1% pe zi din pretul contractului si sa pastram calitatea", a spus directorul Cindea. Lucrarile pentru modernizarea centrului Craiovei vor incepe in maximum doua saptamani dupa ce UTI va emite scrisoarea bancara de buna executie a proiectului, iar primarul va emite ordinul de incepere a lucrarilor. Executantul a solicitat deja primariei acordarea unui avans de 15% din pretul lucrarilor pentru plata avansului la materialele folosite la constructie. Conform contractului, modernizarea centrului orasului ar trebui finalizata cel tarziu la sfarsitul lunii noiembrie, moment din care va incepe sa curga garantia de 24 de luni pentru instalatii folosite la fantanile arteziene si de zece ani pentru celelalte constructii, dupa cum sustine directorul Cindea. Abia dupa epuizarea garantiei de 24 de luni se va face receptia finala. Autoritatile garanteaza ca locatarii blocurilor din imediata apropiere a zonei afectate de lucrari nu vor avea de suferit decat din cauza prafului si a zgomotului. In ceea ce priveste asigurarea utilitatilor, primarul Solomon crede ca nu vor fi probleme. Accesul pietonal in zona comerciala din centru se va pastra macar partial asa cum au asigurat reprezentantii UTI.
Jumatate din bani se duc pe fantanile cantatoare
Pentru executarea lucrarilor de modernizare a centrului Craiovei s-a constituit o asociatie formata din trei firme: SC UTI International SRL, reprezentata prin SC UTI International SRL Forli Italia, sucursala Bucuresti, SCT Bucuresti SA si SC Domarcons SA. Din valoarea totala a contractului de executie de aproape 5,8 milioane de euro plus TVA, lui UTI International ii revin 42,07% reprezentand 2,4 milioane de euro plus TVA. Domarcons primeste 9,32% din valoarea contractului, adica 540 de mii de euro plus TVA, iar cea mai mare suma revine SCT Bucuresti - 2,8 milioane de euro plus TVA, adica 48,61%. Aproape jumatate din valoarea contractului este destinata fantanilor arteziene, jocurilor de lumini si amenajarii spatiilor verzi.
Marea temere a executantului proiectului este legata de tentatia vizitatorilor noului centru de a distruge artezienele muzicale. "Din experienta pe care am avut-o in Bucuresti cu fantanile arteziene, pot spune ca exista pericolul ca vizitatorii sa degradeze acest obiectiv. Impreuna cu primaria vom stabili metode de a le proteja", a declarat Petrus Cindea. Cu toate asigurarile contractuale legate de termenul-limita de executie, de sase luni, nimeni nu stie in realitate cat timp va trece pentru a asculta muzica la fantana arteziana pentru ca se preconizeaza mari surprize in privinta paienjenisului de conducte de utilitati de care nimeni nu mai stie nimic de zeci de ani.